82 gadu vecumā mūžībā devusies grafiķe Baņuta Ancāne (1941-2024), informē biedrība "Grafikas kamera".

Dzimusi 1941. gada 8. novembrī Kārsavā agronoma un Tautas Saeimas deputāta Jāņa Ancāna (1911 - 1945) un Valentīnas Ancānes ģimenē. Mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā Grafikas nodaļā, ko beigusi 1967. gadā ar diplomdarbu "Aktieru portreti" (Kārlis Sebris, Rasma Garne, Antra Liedskalniņa, Leo Šmits) oforta tehnikā. No 1969. gada Latvijas Mākslinieku Savienības biedre. Saņēmusi vairākus apbalvojumus: diploms 4. Vissavienības estampa izstādē (1974), diplomi 4. un 5. Tallinas grafikas triennālē (1977, 1980), diploms 2. Rīgas miniatūrgrafikas triennālē (1987), Mākslinieku Savienības diploms un medaļa par 1988. gada labāko jaunrades sasniegumu.

Ievērojamās mākslinieces Baņutas Ancānes radošajā daiļradē netrūkst virkne šedevru - Latvijas mākslas vēstures ikonas - par klasiskām un neatņemamām vērtībām kļuvušu mākslas darbu.

Ancāne savā mākslā bija uzticīga portretam, klusajai dabai un figurālām kompozīcijām. Izkopusi delikātas fineses gan litogrāfijas tehnikā, gan pasteļdarbos un zīmējumos. Smalkas krāsu nianses, emocionālas noskaņas un teju netverama materialitāte ir Baņutas Ancānes rokraksta iezīmes.

Baņuta Ancāne darbojās stājgrafikā un grāmatu grafikā, izmantojot galvenokārt litogrāfijas un oforta tehnikas. 

Atvadīšanās no mākslinieces Baņutas Ancānes pirmdien, 2024. gada 29. aprīlī plkst 15.00 Krematorijas Lielajā zālē. 

Izsakām visdziļāko līdzjūtību mākslinieces ģimenei un tuvākajiem draugiem.

Baņuta Ancāne.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.