No ķirbja var pagatavot vairākus ēdienus. Variējot ar sastāvdaļām, iespējams izvārīt gan pikantu, gan maigas garšas biezzupu. Ja gribas ko sātīgāku, ķirbī jāliek pildījums un jācep. Ķirbi var sagriezt šķēlēs un cept tāpat, to var iekļaut salātos. No oranžās dižogas sanāk arī garda maize.
Ķirbju šķirņu ir daudz, viena piemērotāka biezzupām, cita cepšanai, vēl kāda svaigiem salātiem vai sulas spiešanai. Sviesta ķirbi visbiežāk izmanto konservēšanai, no tā sanāk garšīgas biezzupas, to var arī cept vai svaigu iekļaut salātos, piemēram, kopā ar burkāniem, āboliem, kāpostiem un dzērvenēm.
Muskatķirbis ir ļoti sulīgs, tādēļ der sulas spiešanai un svaigu salātu gatavošanai. Tas piemērots marinēšanai un arī biezzupai.
Pildīšanai var izmantot spageti ķirbjus un mazos dekoratīvos ķirbīšus. Savukārt riekstu ķirbis vislabāk garšo svaigā veidā.
Ķirbju maize
- 375 g kviešu miltu
- 375 ml ķirbja biezeņa
- 125 g sasmalcinātu valriekstu
- 200 g pūdercukura
- 100 g brūnā cukura
- 3 saputotas olas
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- 2 tējkarotes kanēļa
- 1 tējkarote sāls
- pustējkarote sarīvēta muskatrieksta
- 125 ml augu eļļas
- sviests veidņu ietaukošanai
Pagatavošana
Divas karstumizturīgas veidnītes (20 x 10 cm) ietauko ar sviestu un apkaisa ar miltiem, tad apgriež otrādi, lai liekie milti izbirst.
Bļodā iesijā miltus, cepamo pulveri, sāli, kanēli un muskatriekstu. Vidū izveido iedobi.
Ķirbja biezeni samaisa ar saputotām olām, sasmalcinātiem valriekstiem un cukuru.
Trīs ceturtdaļas maisījuma iepilda miltu iedobē. Visu sajauc ar koka lāpstiņu, tad pievieno atlikušo ķirbja maisījumu. Izveido viendabīgu masu, ko iepilda abās veidnēs. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 55–60 minūtes, kamēr maize sāk atdalīties no veidņu malām un iedurtais koka iesmiņš pēc izvilkšanas ir tīrs.
Ķirbja biezeni var pagatavot gan vārot, gan tvaicējot, gan ķirbi cepot cepeškrāsnī.
Garšvielas un garšaugi, kas piestāv ķirbim
- Ar ķirbi labi sader šādas garšvielas: muskatrieksts, kumīns, ķimenes, kanēlis, paprikas pulveris, melnie un čili pipari, karija garšvielu maisījums.
- Ķiploki, sīpoli un puravs ķirbja biezzupai piešķir patīkamas garšas nianses, nomāc ķirbja garšu.
- Burkāni ne vien bagātina ķirbja biezzupas garšu, bet arī iekrāso košāk.
- Aromāta piešķiršanai var izmantot pētersīļus, seleriju, timiānu, oregano vai rozmarīnu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu