Šī nav no tām vienkāršākajām receptēm, taču rezultāts būs pūļu vērts.
Sastāvdaļas
Mīklai
- 400 g miltu
- 2 olas
- 180 g auksta sviesta
- 100 g cukura
- 1 šķipsna sāls
Ābolu pildījumam
- 1 kg skābu ābolu
- 2–3 ēdamkarotes cukura
Pārziešanai
- 1 olas dzeltenums
- 1 ēdamkarote piena
Pagatavošana
1. Miltus izsijā uz virsmas, vidū izveido bedrīti, tajā iesit olu.
2. Sviestu sagriež gabaliņos un liek uz miltiem apkārt bedrītei, pārkaisa cukuru un sāli. Visas sastāvdaļas rupji sakapā ar nazi. Tad turpina mīcīt ar rokām, līdz veidojas viendabīga un gluda mīkla.
3. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.
4. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež gabaliņos.
Ābolu gabaliņus ber katlā, pievieno dažas ēdamkarotes ūdens, pārkaisa cukuru un sautē uz lēnas uguns, līdz tie mīksti. Ābolu masu atdzesē.
5. 2/3 daļas no mīklas izrullē apaļā formā, lielāku apli nekā cepamās formas pamatne. Mīklu liek ar taukiem ieziestā apaļā cepamformā un izveido maliņu. Uz mīklas klāj cepamo papīru, saber zirņus un formu liek līdz 200 grādu temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 10 minūtes.
6. Izsautēto ābolu masu liek virs mīklas un izlīdzina gludu virsmu. Atlikušo mīklu izrullē un sagriež mīklas strēmeles. Mīklas strēmeles kārto uz ābolu virsmas režģa veidā.
7. Olas dzeltenumu sajauc ar pienu un apziež mīklas strēmeles. Kūku turpina cept vēl 15 minūtes, līdz tā gatava.