Kā pagatavot dažādus biezpiena plācenīšus, pēc iespējas mazāk izmantojot kviešu miltus? Nereti tie izjūk, izkūst uz pannas, it kā būtu likts klāt siers.
Biezpiena plācenīši ir labs veids, kā dažādot ēdienkarti. Turklāt tā ir laba alternatīva vēlākām vakariņām. Biezpiena plācenīšus var gatavot ne tikai tradicionālā veidā no biezpiena, miltiem un olām, bet arī biezpienu kombinējot ar vārītiem griķiem un dārzeņiem.
Savukārt, ja negribas tik daudz uzturā lietot kviešu miltus, daļu no miltu daudzuma var aizvietot ar pilngraudu mannu, auzu pārslām vai griķu miltiem. Ja mājās ir zaļie, neapgrauzdētie griķi, smalki samaļot tos kafijas dzirnaviņās, var iegūt lieliskus miltus biezpiena plācenīšiem. Uzturvērtības ziņā tie krietni pārspēj baltos kviešu miltus.
Plācenīšu gatavošanas ABC
• Ja uz pannas plācenīši it kā izkūst, tas nozīmē, ka par maz pievienoti milti. Pāris ēdamkarošu mannas vai miltu šo problēmu atrisinās. Bet miltu pievienošana samazina izteiksmīgo biezpiena garšu, tādēļ tos ieteicams likt tikai tik, lai plācenīši nejūk laukā.
• Lai plācenīšiem būtu kraukšķīgāka garoziņa, tos pirms cepšanas apviļā rīvmaizē vai griķu miltos.
• Mīklai jābūt biezai, tai labi jāturas kopā. Ja mīkla būs sausa, tā uzsūks sevī daudz eļļas, un plācenītis būs nebaudāms.
Ja gribas diētiskākus plācenīšus, tos var salikt uz cepamā papīra un cept cepeškrāsnī +200 grādos 15–20 minūtes.
• Labāk, ja plācenīši ir izteiksmīgi sāļi vai saldi, nevis neitrāli. Tāpēc sāļajam variantam ieteicams nežēlot garšvielas un sāli, bet saldajam: rozīnes, vaniļas cukuru, sukādes.
• Sāļos plācenīšus pasniedz ar tomātu mērci, majonēzes–marinētu gurķu mērci, pikantu čatniju, saldos – ar vaniļas mērci, skābo krējumu, kas sajaukts ar vaniļas cukuru, vai saldskābu ievārījumu.
Saldie biezpiena plācenīši
Sastāvdaļas
• 450 g biezpiena
• 2 olas
• 45 g mannas
• 45 g kviešu miltu
• 40 g cukura
• 50 g rozīņu
• 2 ēdamkarotes rīvētu apelsīna miziņu
Pagatavošana.
Rozīnes nomazgā ar karstu ūdeni. Biezpienu samaisa ar sarīvētām apelsīna (vai citrona) miziņām, cukuru un mannu. Pievieno olas un miltus, samaisa. Beigās pieliek rozīnes un izmīca masu. Ar mitrām rokām veido plācenīšus un cep uzkarsētā eļļā, līdz tie zeltaini brūni. Garšos ar aveņu ievārījumu, krējumu vai vaniļas mērci.
Izteiksmīgākai garšai plācenīšiem var pievienot žāvētas dzērvenes vai ķiršus.
Biezpiena plācenīši ar dāzeņiem un auzu pārslām
Sastāvdaļas
• 200 g biezpiena
• 2 novārīti kartupeļi
• 2 nelieli novārīti burkāni
• 50 g pilngraudu auzu pārslu
• 2 ēdamkarotes auzu vai griķu miltu
• 3–4 ēdamkarotes skābā krējuma
• 2 ķiploka daiviņas
• ⅓ tējkarotes maltu ķimeņu
• pustējkarote maltu melno piparu
• pustējkarote sāls
Pagatavošana.
Kartupeļus un burkānus novāra un sastampā. Pievieno biezpienu, auzu pārslas, auzu vai griķu miltus, sakapātas ķiploka daiviņas, garšvielas un sāli. Izmīca masu ar rokām. Pievieno pa ēdamkarotei skābo krējumu, līdz iegūta veidojama masa. Atkarībā no kartupeļu šķirnes un biezpiena kvalitātes skābā krējuma daudzums var atšķirties. Veido plācenīšus un cep uz pannas uzkarsētā eļļā zeltaini brūnus.
Pasniedz ar krējuma–zaļumu mērci, majonēzi vai pikantu tomātu mērci.
Auzu miltus var iegūt, samaļot kafijas dzirnaviņās auzu pārslas.