Grūbas ir nolobīti, noapaļoti vai šķelti miežu graudi. Tās ir bagātas ar šķiedrvielām, aminoskābēm, B grupas vitamīniem. Grūbas satur selēnu, fl uoru un lizīnu, kas stiprina imūnsistēmu, tajās netrūkst arī kalcija, dzelzs un joda.No grūbām var vārīt biezputru, šie graudaugi lieliski papildina zupas un sautējumus – sabiezina ēdienu un piešķir patīkamu garšu. Novārītas grūbas var pievienot svaigajiem salātiem, tās sader ar sēnēm, zivīm un žāvētiem augļiem.
Sastāvdaļas
- 200 g grūbu
- 1 baklažāns
- 2 tomāti
- 1 paprika
- 100 g rukolas
- 1 ķiploka daiviņa
- 120 g pikanto siera bumbu
- 50 ml olīveļļas
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 1 tējkarote sojas mērces
- šķipsna maltu melno piparu
- šķipsna sāls
Pagatavošana
Grūbas vairākkārt noskalo, izmērcē un novāra. Pēc tam noskalo, lai nav saķepušas.
Baklažānu sagriež lielās šķēlēs, uzbārsta sāli un ļauj 10 minūtes pastāvēt, lai sāls noņem rūgtumu (kad uz šķēlēm parādās pilieni kā rasa, tos noslauka ar virtuves papīra dvieli). Sagriež gabaliņos, uzbārsta maltus melnos piparus un apcep uz pannas sakarsētā eļļā.
Papriku sagriež un apcep atsevišķi. Tomātus sagriež daiviņās.
No olīveļļas, citrona sulas, sakapātas ķiploka daiviņas, sojas mērces un sāls pagatavo mērci.
Traukā kārto siltas grūbas, rukolu, tomātus, siltu apcepto papriku un baklažānus, virspusē liek siera bumbu gabaliņus. Pārlej ar mērci un pasniedz, kamēr salāti silti.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu