Ja ir 3–5% sāls, lasi var saukt par mazsālītu. Jo sāls vairāk, jo konservants nodrošina ilgāku glabāšanu.
Mazsālīts lasis
Zivij notīra zvīņas, nogriež galvu un asti, filē (izgriež asaku). Sālījumam samaisa 2 ēdamkarotes rupja sāls ar 1 tējkaroti cukura. Garšas niansēm noderēs arī krustnagliņa, melnie pipari, rozmarīns, lauru lapa. Garšvielas saberž miezerī un pievieno sāls/cukura maisījumam.
Zivi sagriež gabaliņos, atstājot ādu.
Tos apviļā sāls/cukura/garšvielu maisījumā, liek burkā (salokot ar ādu uz iekšpusi) un uz 2–3 stundām atstāj istabas temperatūrā.
Pēc tam liek ledusskapī, un pēc 10–12 stundām jau var gatavot lašmaizītes.
Laša sendvičs (kārtainā sviestmaize)
Sastāvdaļas
- tostermaize
- mazsālīts lasis
- svaigs gurķis
- sarkanais sīpols
- tomāti
- olīvas
- salātlapas
- majonēze
- dilles
Pagatavošana
Uz tostermaizes uzziež ar dillēm sajauktu majonēzi, liek salātlapas, plāni sagrieztu sarkanā sīpola ripiņas, mazliet sakapātu svaigu diļļu kārtu, tad plānās šķēlēs sagrieztu mazsālītu lasi (var ņemt arī auksti kūpinātu). Tam pa virsu liek plānās šķēlēs sagrieztu gurķi, ripiņās sagrieztas olīvas un tomātu šķēlītes. Virsū – tostermaizes šķēli.
Var atkārtot vēl vienu kārtu. Sasprauž maizes ar koka iesmiņu, dekorē ar citrona šķēlīti un olīvu.
Klasiskajā variantā produkti tiek likti tikai starp divām maizes šķēlēm. Tostermaizes kārtu skaits, pildījuma biezums un sastāvdaļas jāizvēlas atkarībā no ēdēja mutes lieluma un sendviča lietojuma – vai to paredzēts ēst no šķīvja (izmantojot nazi un dakšiņu) vai ņemt līdzi uz darbu kārbiņā.
Kā izvēlēties zivi
- Iespiežot ar pirkstu mīkstumā, nedrīkst palikt iedobe. Laba zivs ir stingra.
- Zivs acīm jābūt skaidrām un dzidrām. Ja acis ir blāvas, stiklainas, pārmēru spīdīgas, tad zivs noteikti nav pirmā svaiguma.
- Saldēšanas procesā zivis zaudē līdz pat 70% olbaltumvielu.
Pēc atlaidināšanas zivs kļūst švammīga – mainās gaļas struktūra.
- Izķidātas svaigas zivis var uzglabāt ledusskapī 3–4 dienas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu