Mazsālītais gurķītis vislabāk sader ar jaunajiem kartupelīšiem un gaileņu mērci, ar vārītu olu brokastīs vai gaļasmaizi launagā. Iedvesmai piedāvājam klasisko recepti - ar mārrutku, upeņu un ķiršu lapām.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1 kg gurķu

Marinādei:

  • 1,5 l ūdens
  • 3 ēdamkarotes sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 4 diļļu ziedkopas
  • 2 mārrutku lapas
  • 6 upeņu lapas
  • 6 ķiršu lapas
  • ķiploka daiviņa

Pagatavošana

Gurķus nomazgā un nogriež tiem abus galus. Diļļu ziedkopas, mārrutku, upeņu un ķiršu lapas sasmalcina, ķiploka daiviņu sagriež četrās daļās. Pusi zaļumu liek trauka dibenā, tad kārto gurķus, pēc tam ķiploka gabaliņus un atlikušos zaļumus.

Katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli un cukuru un maisa, līdz viss izšķīdis. 

Atdzesētu marinādi pārlej gurķiem, traukam uzliek vāku ar slogu. 

Pēc pāris stundām gurķi jau būs viegli iesālījušies, pēc četrām stundām – kraukšķīgi un aromātiski.

Vispārēji ieteikumi gurķīšu konservēšanai

  • Pirms likšanas burkās gurķus trīs četras stundas izmērcē aukstā ūdenī, lai atdzeras. Tad tie būs kraukšķīgāki.
  • Pirms sālīšanas gurķiem var nogriezt galus. Tos būs gan ērtāk salikt burkā, gan ātrāk iesūksies marināde.
  • Ja gurķus sagriež gareniski četrās daļās un pārlej marinādi, tie ir gatavi jau stundas laikā.
Sastāvdaļas gurķu marinādei.
  • Kad trīslitru burkā salikti gurķi un garšaugi, tajā ietilpst aptuveni 1,2 litri ūdens. Uz šādu ūdens daudzumu liek aptuveni 3 ēdamkarotes sāls.
  • Parasti pusi garšaugu sapilda burkas dibenā, pēc tam saliek sālīšanai paredzētos gurķus un pārliek pārējos garšaugus.
  • Visvairāk aromātisko vielu dilles satur ziedēšanas laikā. Izmanto gan stublājus, gan ziedu un sēklotņu kopas. Dilles piešķir gurķiem aromātu.
  • Ķiplokus pievieno uzmanīgi – mazā daudzumā, jo to garša ir asa un spēcīga.
  • Mārrutka sakne gurķiem piešķir gan aromātu, gan uzlabo kraukšķīgumu.

Der zināt!

  1. Labāk izvēlēties rupjo galda sāli, jodētais un jūras sāls nederēs.
  2. Ja gurķiem pārlej verdošu ūdeni, tie nebūs kraukšķīgi.
  3. Trīslitru burkā orientējoši var likt 3–5 upeņu lapas, 3–5 ķiršu lapas, 2–4 ozola lapas un 1 mārrutku lapu, 2–4 diļ- ļu ziedkopas, 4–6 ķiploka daiviņas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.