Marmelādi ēd kā našķi pie tējas vai kafijas. To var pievienot biezpiena krēmam, šokolādes desai, muslim, kā arī izmantot kūku vai desertu rotāšanai.
Marmelādi gatavo no ābolu biezeņa, tā ir bieza un notur formu. Ja pusei biezeņa pievieno upeņu sulu vai upeņu biezeni, tad to formā lej divās kārtās un griežot atklājas divas atšķirīgas krāsas, iegūta kārtainā marmelāde.
Sastāvdaļas
- 1 kg ābolu biezeņa
- 600 g cukura
- 200 ml ūdens vai skābu ogu sulas
Pagatavošana
Marmelādi gatavo no ābolu biezeņa, pielej ūdeni, lai nepiedeg, uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno cukuru un, nepārtraukti maisot, lai marmelāde nepiedeg, karsē, līdz tā ir gatava. Par gatavu uzskata marmelādi, kurā var iedurt koka karoti, un tā paliek stāvot.
Cepamo plāti vai taisnstūrveida formu izklāj ar pergamentu, izlej karstu marmelādi, izlīdzina un atstāj sastingt. Apkaltē, sagriež vienādos taisnstūrveida gabalos, apviļā pūdercukurā. Marmelādes gabaliņus saliek kartona kastītēs vai burkās ar platu kaklu. Uzglabā sausā vietā.