Sparģeļi ir vieni no pirmajiem pavasara dārzeņiem, kas pēc garās ziemas gatavo apgādāt organismu un mikroelementiem un vitamīniem. Iedvesmai - sparģeļu un zirnīšu zupa ar grauzdiņiem.
Sparģeļu un zirnīšu zupa
Sastāvdaļas
- 300 g sparģeļu
- 300 g zaļo zirnīšu (saldētu)
- 1 sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- olīveļļa
- pipari, sāls
- 500 ml dārzeņu buljona
- kausētā siera kārbiņa
Grauzdiņiem:
- 4 baltmaizes šķēles
- olīveļļa
- sāls
- ķiploku un piparu maisījums
- Provansas garšaugu maisījums
Pagatavošana
Sparģeļiem nolauž cietos kātus, bet pašus sparģeļus liek pannā uz cepampapīra, apslaka ar olīveļļu, uzber sāli, piparus un šauj krāsnī. Cep 200 grādos 10–15 minūtes, līdz tie mīksti.
Paralēli citā pannā liek kubiņos (šķēlēs, palielos salmiņos) sagrieztu baltmaizi, uzber sāli, ķiplokpiparus, garšvielas, uzslaka eļļu un cep, līdz grauzdiņi zeltaini.
Sīki sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas. Katliņā sakarsētā eļļā apcep. Pieber zirņus, uzlej buljonu. Pavāra. Katliņu noceļ no plīts, pievieno ceptos sparģeļus un sablendē viendabīgā masā. Liek uz uguns un iemaisa kausēto sieru.
Zupu pasniedz ar grauzdiņiem, var dekorēt ar zirņu dīgstiem, uzbērt sēkliņu maisījumu.