Augusts ir piemērots daudzu garšaugu ievākšanai, jo tie šajā laikā ir pilnbriedā un visbagātākie ar ēteriskajām eļ­ļām.

Reklāma

Vācot garšaugus, piemēram, timiānu, raudeni, piparmētru, citronmelisu vai lavandu, jāizvēlas saulains, sauss rīts, kad rasa jau nožuvusi un augi vēl nav sakarsuši. 

Ziedus un lapas ieteicams griezt ar asām šķērēm vai nazi, izvairoties no pārāk koksnainām daļām. Savāktos garšaugus žāvē ēnainā, labi vēdināmā vietā vai žāvētājā, nepārsniedzot 35–40 °C tem­peratūru, lai saglabātu aromātu un aktīvās vielas. 

Kad augi ir sausi un drūpoši, tos var saberzt un uzglabāt stikla burkās vai papīra maisiņos tumšā, sausā vietā.

Garšaugi noder ne tikai gastronomiskiem nolūkiem, bet ir arī jauks akcents virtuves interjerā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem