Katram no mums ir atmiņas no bērnības, kas ļoti spilgtas saglabājas visu mūžu. Viena no tām ir bērnības garša. 11. maijā svinam Mātes dienu, un arī mēs, žurnāla "Praktiskais Latvietis" veidotāji, nolēmām padalīties ar savām bērnības atmiņām un ēdienu receptēm. Dažkārt šie ēdieni ir ļoti vienkārši, jo arī laiki bija citādi, bet tā ir garša, ko paņemam līdzi savā dzīvē un mēģinām atdarināt. Turklāt atmiņas nesastāv tikai no ēdiena garšas, bet arī sajūtām, kādas tās bija tolaik – bērnībā.

Reklāma

Nepieklājīgi vienkārši, bet ne ar ko neaizvietojami ir manas bērnības mīļēdieni. Sacepu bliņas – tā vecāmamma bērnībā teica, kad, gaidījusi mani ciemos, lika priekšā kaudzi siltu kartupeļu pankūku. 

Madara Briede.

Gan mamma, gan vecmamma manu mīlestību uz šīm pankūkām zināja bez teikšanas, jo laikam jau nebija noslēpjams, cik ļoti mani šī garša aplaimoja. 

Mūžam apbrīnošu viņu pacietību ar rokām pierīvēt milzīgo bļodu kartupeļu uz smalkākās rīves, pārvēršot tos teju vai putriņā. 

Kartupeļu pankūkas vienmēr iznāca zeltainas, un obligāts bija nosacījums – tās ēst, vienmērīgi pārklātas ar plānu kārtiņu skābā krējuma, kam pārkaisīts cukurs.

Manā saimē ir tāds jocīgs teiciens – ēdiens tik labs, ka to varētu mirdams ēst. Man tāds noteikti ir mammas ceptie kartupeļi ar ķiplokiem un pienu. Šo ēdienu vienmēr pārēdos, jo tas ir bezdievīgi gards, sātīgs, un, piekožot marinētu gurķi, var sagaršot saulainu bērnību.

Kartupeļu pankūkas

Kartupeļu pankūkas.

Kartupeļus sarīvē uz smalkākās rīves vai virtuves kombainā un notecina lieko sulu. Es slinka rīvēt, tāpēc izmantoju sulu spiedi, kas sulu uzreiz atdala no biezumiem. Sula jānostādina un jānolej tā, lai trauka apakšā nosēdušos cieti varētu pievienot kartupeļu biezumiem. Ja jūt, ka masa par šķidru, var pielikt pāris karošu kviešu miltu, nedaudz kartupeļu cietes. Pieber sāli, mazliet cukura. Ar karoti liek masu karstā eļļā un cep no abām pusēm zeltainas pankūciņas. Pasniedz ar krējumu un cukuru.

Cepti kartupeļi ar ķiplokiem un pienu

Cepti kartupeļi ar ķiplokiem un pienu.

Kartupeļus sarīvē smalkos stienīšos un cep eļļā, līdz gatavi. Pieber sāli. Pannā atbrīvo maliņu, kur papildus ielej nedaudz eļļas. Tajā apcep caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus, iemaisa kartupeļos un pielej pienu. Apmaisa, pie pirmā burbuļa nogriež uguni un ļauj zem vāka pāris minūšu savilkties. Piens padara kartupeļus tumīgus un krēmīgus.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem