Klasiskā omlete tiek gatavota no olām un piena vai ūdens, taču ir iespējamas daudzas variācijas, tostarp ar siera pievienošanu.
Sastāvdaļas 4 porcijām
- 5 olas
- 100 g rīvēta siera
- 2 ēdamkarotes krējuma
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 2 ēdamkarotes miltu
- sāls
Pagatavošana
Olu dzeltenumu atdala no baltuma. Dzeltenumiem pievieno sarīvētu sieru, krējumu un sāli. Baltumus saputo stingrās putās, pieber nedaudz sāls.
Dzeltenumu un siera masā pakāpeniski iesijā miltus un iecilā saputotos olu baltumus.
Jāmaisa uzmanīgi, lai nezustu baltuma putainā konsistence.
Sagatavoto omletes masu liek ar sviestu ieziestā veidnē un cep cepeškrāsnī 150 grādos. Omlete ir gatava, kad, tajā iedurot koka irbulīti, masa nepielīp.
Vispārīgi ieteikumi omletes cepšanā
- Lai omlete izdotos garšīga, jāatceras dažas svarīgas lietas. Tā būs maiga un čagana, ja miltus vispirms rūpīgi samaisa ar šķidrumu un tikai pēc tam pievieno sakultas, taču neputotas olas. Ja omlete cepšanas laikā met kūkumu vai salūst, mīklai vēl jāpievieno nedaudz šķidruma. Sviests omletei piešķir sevišķi patīkamu garšu, taču mēdz strauji piedegt.
- Omletes garšu var uzlabot arī šādi: uz naža gala uzdur sviesta piciņu un ar to apziež tikko izceptu omleti. Ja pievieno sieru, to var likt klāt olu masai vai uzbārstīt tikko izceptai omletei un ļaut, lai tas pamazām izkūst.
- Omletes cepšanai ieteicams izmantot pannu ar nepiedegošu virsmu. Mīklu lej pannas vidū, tad šūpojot izpludina pa visu pannu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu