Grūbas ir nolobīti, noapaļoti vai šķelti miežu graudi..No grūbām var vārīt biezputru, šie graudaugi lieliski papildina zupas un sautējumus – sabiezina ēdienu un piešķir patīkamu garšu. Novārītas grūbas var pievienot svaigajiem salātiem, tās sader ar sēnēm, zivīm un žāvētiem augļiem. Tāpēc – nenoniecināsim grūbas
Sastāvdaļas
- 1 kg liellopa ribiņu
- 300 g grūbu
- 5 sālīti gurķi
- 5 kartupeļi
- 1 burkāns
- 1 sīpols
- sviests cepšanai
- melno piparu graudi
- lauru lapas
- sāls
- zaļumi
Pagatavošana
Ribiņas liek aukstā ūdenī un vāra uz straujas uguns, noputo, pieber sāli un piparu graudus un turpina vārīt uz lēnas uguns. Burkānus sarīvē uz rupjas sakņu rīves, sīpolu sagriež un apcep uz pannas sviestā.
Kartupeļus un sālītos gurķus sagriež kubiņos. Gurķus liek katliņā, aplej ar ūdeni tā, lai nosedz gurķus, un sautē 10 minūtes.
Kad gaļa mīksta, izņem no buljona, atdzesē, atdala gaļu no kauliem un sagriež gabaliņos.
Buljonā liek iepriekš izmērcētas grūbas un vāra. Kad tās pusmīkstas, pievieno kartupeļus un burkānus ar sīpoliem.
Turpina vārīt aptuveni 20 minūtes, pēc tam pievieno gurķus, lauru lapas un garšvielas pēc izvēles (piemēram, maltu raudeni, kaltētus ķiplokus, dilles) un vāra, līdz zupa gatava.
Ja gribas, lai virums ir spēcīgāks, var pieliet nedaudz 9% galda etiķa.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu