Saldētava ir burvīga lieta. Tur ik pa laikam var atrast visādus labumus. Atceros, ka pirms diviem gadiem rudenī nomedīju lauku balodi, bet kaut kas notika, bija kaut kur jāsteidzas, tādēļ to ieliku saldētavā. Neļaušu taču medījumam aiziet postā. Ieliku saldētavā un... aizmirsu to. Kad sāku šķirstīt 1927. gada recepšu grāmatu, atcerējos par savu balodi. Tieši tagad tas noderēs!
Fritēts balodis
Sastāvdaļas
- Balodis vai vairāki
- Ķiploki, sīpoli, garšvielas
- Divas olas, sinepes
- Rīvmaize, eļļa
Pagatavošana
Šajā gadījumā balodi atkausēju, noplūcu un iztīrīju. Ja tas jau izdarīts pirms saldēšanas, to uzreiz var likt vārīties. Vāra katlā kopā ar sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām kādu stundu. Kad tas gatavs, atdzesē. Buljonu var izmantot zupai.
Balodi pamērcē olā, kas kulta kopā ar sinepēm vai mārrutkiem, apviļā rīvmaizē un liek eļļā cepties. Cep no visām pusēm, līdz ieguvis zeltainu krāsu.
Šādi var pagatavot arī citus nelielus putnus – krīklīšus, irbes, slokas.
Ēd ar pirkstiem, noskrubinot gaļiņu!
Baložu zupa ar klimpām
Sastāvdaļas
- Baloža buljons
- Sviests
- Piens
- Milti, sāls
- Ola
- Sojas mērce
Pagatavošana
Klimpu mīklu gatavo, katliņā izkausējot sviestu, pielejot pienu un pievienojot mazliet sāls – pēc garšas. To visu uzvāra un ber klāt miltus, samaisa, lai sanāk stingra konsistence. Pievieno olu. Ja ēdāju būs daudz, ņem vairākas olas. Ja mīkla par šķidru, pievieno vēl miltus. Mīklu patur ledusskapī, lai tā atdziest un kļūst tvirtāka.
Uzkarsē baloža buljonu, kas pēc baloža vārīšanas ir izkāsts. Met katliņā klimpas, veidojot tās ar tējkaroti. Mazliet pavāra. Buljonam garšai var pievienot mazliet sojas mērces.
Dūjiņu kotletes
Recepte no 1927. gada!
No dūjiņu krūtažiņām izloba kaulus, tās izdauza, iemērc sakulstītā olā un rīvmaizē, pārkaisa ar smalku sāli un liek cept brūnā, kūstošā sviestā. Klāt dod sāļas pupas vai zirņus.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu