Lazanja ir tipisks itāļu virtuves ēdiens. Tas līdzinās kārtainam pīrāgam, kur starp lazanjas makaronu plāksnēm ir pikants gaļas un dārzeņu pildījums. Ēdiena svarīga sastāvdaļa ir bešamela mērce, no kuras kvalitātes arī atkarīga kārtojuma garša.
Sastāvdaļas
- 10 lazanjas plākšņu
- 400 g maltas liellopa gaļas
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- 2 selerijas kāti
- 1 burkāns
- 1 sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- sāls, pipari
- olīveļļa
Bešamela mērcei
- 400 ml piena
- 50 g rīvēta cietā siera
- 2 ēdamkarotes miltu
- 1 ēdamkarote sviesta
- rīvēts muskatrieksts
- sāls, pipari
Pagatavošana
Pannā sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un gabaliņos sagrieztus selerijas kātus un burkānu. Pievieno malto gaļu un, visu apmaisot, apcep. Pievieno tomātu pastu un pakarsē. Pielej pāris glāžu karsta ūdens, pieber sāli un piparus un uz lēnas uguns vāra, līdz izveidojas vidēji bieza gaļas mērce.
Bešamela mērcei vispirms sakarsētās taukvielās apcep miltus, tad, nepārtraukti maisot, pielej pienu un uzvāra.
Katlu noceļ no uguns un iemaisa pusi rīvētā siera, pieber rīvētu muskatriekstu, piparus un sāli.Veidnē ielej nedaudz bešamela mērces, kārto lazanjas plāksnes, tām virsū gaļas mērci, tad bešamela mērci. Liek virsū lazanjas plāksnes un visu atkārto, kārtojumu nobeidzot ar bešamela mērci.
Uzbārsta sarīvētu sieru, liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 200 °C aptuveni 30 minūtes. Tad padzesē, griež gabalos un pasniedz.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu