Kuldīgas novada saimnnieces Terēzes Strautas recepšu klāstā goda vieta atvēlēta (ne)zālēm, kuras dabiski iekļaujas gan saldajos ēdienos, gan maizē, gan uzkodās. Iedvesmai - nātru kūka ar mandeļu pastu un klāt - pieneņu sakņu kafija!

Nātru kūka

  • 3/4 glāzes kukurūzas miltu
  • pusglāze nesālīta mīksta sviesta
  • 3 vidēja lieluma olas
  • 150 g mandeļu pastas
  • 1/4 glāzes bieza krējuma
  • 1/4 glāzes medus
  • 100 g nātru ar stublāju
  • pustējkarote sodas
  • 1/4 tējkarotes smalkā sāls
Nātru kūka.

Nātres rūpīgi noskalo caurdurī. Lielā katlā uzvāra ūdeni, liek nātres un vāra kādas 2 minūtes, tad nokāš caurdurī un aplej ar aukstu ūdeni. 

No stublājiem noplūc nātru lapas, nospiež ūdeni, liek blenderī kopā ar saldo krējumu un samaļ līdz biezeņa konsistencei.

Lielā bļodā sajauc sviestu un medu. Pievieno mandeļu pastu, nātru biezeni un rūpīgi samaisa. Pa vienai piesit olas, pēc katras masu rūpīgi samaisa.

Visbeidzot pieber kukurūzas miltus, sāli un sodu un samaisa, līdz iegūta viendabīga masa. Mīklu liek ar cepampapīru izklātā veidnē, cep cepeškrāsnī 180 grādos 20–25 minūtes.

Pieneņu sakņu kafija

Pienenes.
  • 1 l ūdens
  • 1 ēdamkarote grauzdēta pieneņu sakņu pulvera

Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno pieneņu pulveri, rūpīgi samaisa. 

Uz lēnas uguns vāra pusstundu. Atdzesē. 

Var lietot uzreiz, bet var noturēt ilgāk – būs tikai garšīgāka.