Kas to būtu domājis, ka tulkojumā no latīņu valodas vārds “lēcas” nozīmē – “lēns, mierīgs”. Laikam tāpēc lēcas Senajā Romā un Ēģiptē cēluši galdā gan pilīs, gan būdiņās, jo iesākumā tās klasificēja pie ārstniecības augiem, kas noder kuņģa un nervu slimību gadījumā.

Ātri, lēti, sātīgi

Visplašākie lēcu lauki ir Pakistānā un Indijā, taču tās audzē arī Turcijā, Kanādā, Amerikā un daudzviet citur. Izsenis lēcas izmanto kā gaļas aizstājējas. Atšķirībā no gaļas organisms tās ļoti viegli pārstrādā, turklāt ir uzturvielām bagātas. Veģetāriešu ēdienkartē tās ir trešās rindā pēc pākšaugiem un riekstiem. Lēcas satur daudz šķiedrvielu un ir izcils B9 vitamīna (folijskābes) un minerālvielu (dzelzs, fosfora, cinka, kālija) avots.

Un lēcas ir skaistas! Gan mazākas, gan lielākas, gan apaļas, gan plakanas, un krāsu palete – sākot no melnām, olīvzaļām, pelēkbrūnām līdz sarkanīgi oranžām un dzeltenām.

Lēcas.

Atšķirībā no pupām vai zirņiem, kas pirms gatavošanas ir jāmērcē, lēcu gatavošana parasti aizņem no 10 minūtēm līdz pusstundai (melnās lēcas).

Zini!

  • Pelēkās, melnās, zaļās lēcas vārās ilgāk nekā sarkanās. Lēcām sāli pieber vārīšanas beigās, jo sāls padara cietākus to apvalkus. Tās labi garšo saceptas ar sīpoliem, ķiplokiem, bekonu.
  • Sarkanās lēcas izvārās ātri un izšķīst, tāpēc tās der kā zupu iebiezinātājs. Tās zupai pievieno pašās beigās vai arī izvāra atsevišķi un pieliek zupas šķīvī.
  • Aukstā laikā zupai ieteicams pievienot sildošas garšvielas: ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņas, čili, melnos piparus, diļļu sēklas, kumīnu, sinepju sēklas.

Lēcas – piedeva pamatēdienam

  • 200 g lēcu
  • 1 liels sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 lauru lapas
  • 2–3 piparmētras zariņi
  • olīveļļa
  • sāls, pipari
  • 1 l karsta ūdens

Sīpolu un ķiploku nomizo un smalki sakapā. Katliņā uzkarsē olīveļļu un tajā apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie caurspīdīgi. Pieber lēcas un maisot mazliet apcep. Pielej karstu ūdeni. Pievieno piparmētras, piparus, lauru lapas un uz mazas uguns lēni vāra, līdz lēcas gatavas (15–20 minūtes), pieber sāli un izņem lauru lapas.

Gatavās lēcas apslaka ar olīveļļu.

Sātīga piedeva pamatēdienam, ja neapēdas uzreiz tāpat ar kādiem svaigiem salātiem.

Lēcas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.