Vistu spārniņus var iemarinēt un cept uz pannas, cepeškrāsnī vai grilēt. Lieliski sader ar dažādām mērcītēm. Vēl viena vistas spārniņu pievienotā vērtība – pagatavoti tie garšos gan silti, gan auksti.

Vistu spārniņi čili mērcē

Vistu spārniņi čili mērcē.

Sastāvdaļas

  • 2 kg vistu spārniņu
  • 200 ml asās čili mērces
  • 2 ēdamkarotes 9% galda etiķa
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 2–3 ēdamkarotes garšvielu maisījuma vistas gaļai (vai citu garšvielu pēc izvēles)
  • sviests cepšanai

Pagatavošana

Vistu spārniņus ieberzē ar garšvielu maisījumu, atstāj uz 10 minūtēm iemarinēties. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 oC. Spārniņus liek vienā kārtā cepamtraukā, apakšā ielej nedaudz ūdens, cep 15–20 minūtes, tad apgriež otrādi.

Pannā ieliek sviestu, aso čili mērci un etiķi un, lēni maisot, karsē, līdz sviests izkusis. Pievieno miltus un rūpīgi izmaisa. 

Turpina maisot karsēt, līdz mērce ir vēlamā biezumā.

Kad spārniņi mīksti, tos izņem no cepeškrāsns, nolej cepeša šķidrumu, spārniņus atstāj uz 5 minūtēm, lai mazliet padziest. Pārlej čili mērci, nedaudz sakrata, lai spārniņi vienmērīgi pārklātos.

Vistas spārniņi aprikožu mērcē

Spārniņi aprikožu mērcē.

Sastāvdaļas

  • 15 vistu spārniņu
  • pusglāze konservētu aprikožu
  • 1 tējkarote asās čili mērces
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa
  • 1 tējkarote garšvielu maisījuma vistas gaļai
  • pustējkarote paprikas pulvera
  • 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa

Pagatavošana

Spārniņus sagriež trīs daļās, ieziež ar garšvielu maisījumu. No konservētajām aprikozēm, čili mērces, ābolu etiķa, paprikas pulvera un ķiploka daiviņas blenderī pagatavo viendabīgu maisījumu.

Plātī ieklāj cepampapīru, saliek spārniņus vienā kārtā. Liek cepeškrāsnī 180 oC, cep 20–25 minūtes. Tad izņem no cepeškrāsns, spārniņus pārziež ar sagatavoto mērci, uz 5 minūtēm atliek atpakaļ cepeškrāsnī.

Garšvielas, kas sader ar vistas gaļu

  • Paprikas pulveris piešķir ne vien izteiksmīgu garšu, bet arī apetīti rosinošu izskatu.
  • Karija pulveris vistas gaļu apvelta ar bagātīgu garšas buķeti, kā arī iekrāso zeltainā tonī.
  • Kaltēts timiāns, pievienots nelielā devā, gaļai piešķirs patīkamu, viegli nojaušamu garšas toni.
  • Melnie un baltie pipari – abiem piemīt asa, pikanta garša un maigs aromāts. Baltie pipari ir aromātiskāki nekā melnie, tiem ir maigāka garša.
  • Timiāna garša ir mazliet pikanta, jaušams kaut kas no rozmarīna un kaut kas no pipariem. Jāpievieno maza deva.
  • Rozmarīnam raksturīga viegli rūgtena garša. Ja pieliek pārāk daudz, var sabojāt maigo vistas gaļu.
  • Ķiploku pulvera pikantums lieliski piestāv maigajai putna gaļai.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.