No vistu spārniņiem var ātri pagatavot garšīgu, sātīgu un maciņam draudzīgu ēdienu. Tos var iemarinēt un cept uz pannas, cepeškrāsnī vai grilēt. Lieliski sader ar dažādām mērcītēm. Vēl viena vistas spārniņu pievienotā vērtība – pagatavoti tie garšos gan silti, gan auksti.
Garšvielas, kas sader ar vistas gaļu
- Paprikas pulveris piešķir ne vien izteiksmīgu garšu, bet arī apetīti rosinošu izskatu.
- Karija pulveris vistas gaļu apvelta ar bagātīgu garšas buķeti, kā arī iekrāso zeltainā tonī.
- Kaltēts timiāns, pievienots nelielā devā, gaļai piešķirs patīkamu, viegli nojaušamu garšas toni.
- Melnie un baltie pipari – abiem piemīt asa, pikanta garša un maigs aromāts. Baltie pipari ir aromātiskāki nekā melnie, tiem ir maigāka garša.
- Timiāna garša ir mazliet pikanta, jaušams kaut kas no rozmarīna un kaut kas no pipariem. Jāpievieno maza deva.
- Rozmarīnam raksturīga viegli rūgtena garša. Ja pieliek pārāk daudz, var sabojāt maigo vistas gaļu.
- Ķiploku pulvera pikantums lieliski piestāv maigajai putna gaļai.
Saldskābie vistas spārniņi
Sastāvdaļas
- 1 kg vistu pusspārniņu
- pusglāze miltu
- 2 ēdamkarotes paprikas pulvera
- pustējkarote sāls
Mērcei:
- 3 ēdamkarotes tomātu mērces
- 1 ēdamkarote 9% galda etiķa
- 1 ēdamkarote sezama eļļas
- 1 ēdamkarote medus
- 2–3 ķiploka daiviņas
Pagatavošana
Bļodā ieber miltus, pievieno paprikas pulveri un sāli un samaisa. Miltu un garšvielu maisījumā ievieto vistu pusspārniņus. Bļodai uzliek vāku un visu kārtīgi sakrata.
Plātī ieklāj cepampapīru un kārto vistu pusspārniņus (eļļu vai citas taukvielas neizmanto!). Cep uzkarsētā cepeškrāsnī 185 oC aptuveni 40 minūtes, līdz pusspārniņi zeltaini brūni.
Tikmēr sagatavo mērcīti–marinādi.
Traukā sajauc tomātu mērci, etiķi, sezama eļļu, medu un caur ķiploku spiedi izspiestas ķiploka daiviņas.
Ja gribas pikantāku, pieber čili pulveri. Liek tajā izceptos vistu pusspārniņus tā, lai maisījums tos vienmērīgi apņemtu. Pēc brīža pusspārniņus jau var ēst. Ja gribas, lai tie pārklājas ar glazūru, apcep uz pannas dažas minūtes.
Medus un kurkumas marinādē
Sastāvdaļas
- 800 g vistu spārniņu
- Marinādei:
- 2 ēdamkarotes medus
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 ēdamkarote kurkumas
- 1 tējkarote paprikas pulvera
- 1 tējkarote sarīvēta ingvera
- baltie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Sajauc marinādes sastāvdaļas, raugoties, lai medus izkūst. Vistu spārniņus liek marinādē un atstāj vismaz uz 2 stundām. Kad iemarinējušies, var cept uz pannas, grila vai cepeškrāsnī.
Var vispirms apcept uz pannas, līdz ādiņa kļuvusi zeltaini brūna, tad turpināt cept cepeškrāsnī līdz gatavībai. Sāli pievieno cepšanas laikā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu