Garšīgs un kvalitatīvs ēdiens ne vien rada sāta sajūtu, bet arī sniedz informāciju par reģiona kultūru, tradīcijām, ikdienas paradumiem. Pie bagātīgi klāta galda labāk raisās sarunas, turklāt, gatavojot ēdienus arī pēc sentēvu receptēm, neļaujam izsīkt kulinārajam mantojumam.

Lai popularizētu savam novadam raksturīgos ēdienus, uzkrātās zināšanas un prasmes nodotu nākamajām paaudzēm, Rūjienas amatnieku biedrības Rūzele saimnieces apkopoja receptes un arī pagatavoja ēdienus, kas rūjieniešiem kļuvuši par neatņemamu maltītes sastāvdaļu gan ikdienā, gan godos. 

Rūjienas salāti, bukstiņputra, zīdenis, piena sakņu zupa, pīrāgi rūvēniešu gaumē, melleņu vai rabarberu ķīselis ar klimpām ir tikai daļa no reģiona kulinārā mantojuma. 

Par vairākiem ēdieniem – sālījuma putru, koču, Rūjienas karašiņām, torti Rūjaskrasts, Rūjienas romšteku un Rūjas salātiem – ir jāatgādina, lai tos atcerētos un tie nepazustu.

Izkārtnē atainota pavāra cepure, nazis un dakšiņa, kā arī ierakstīts reģiona nosaukums.

Janvāra beigās Rūjienas amatnieku biedrība Rūzele tika uzņemta Eiropas kulinārā mantojuma tīklā. Tajā ietverti reģioni, kas sevi pieteikuši un popularizē vietējos ēdienus, kuri pagatavoti no vietējiem produktiem. 

Rūzele pārstāv Vidzemes reģionu un ceļ godā savai pilsētai un reģionam raksturīgos ēdienus. Tagad par iekļaušanos Eiropas kulinārā mantojuma tīklā liecina izkārtne pie šīs amatnieku biedrības ārdurvīm. 

Izkārtnes vēstījums ir nepārprotams, jo atainota pavāra cepure, nazis un dakšiņa, kā arī ierakstīts reģiona nosaukums.

Rūjienas salāti

Rūjienas salātu recepte izstrādāta pirms 48 gadiem!

Rūjienas salāti.

Sastāvdaļas

  • 3 vidēji lielas vārītas bietes
  • 5–6 marinēti gurķi
  • 400 g konservētu zaļo zirnīšu

Mērcei:

  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 4 ēdamkarotes majonēzes
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Bietes un gurķus sagriež kubiņos. Konservētiem zirnīšiem nolej šķidrumu. Salātu sastāvdaļas liek bļodā. Gatavo mērci, sajaucot krējumu, majonēzi un garšvielas. Mērci pārlej salātiem, samaisa un pasniedz.

Sālījuma jeb ripiņputra

Ripiņputra.

Sastāvdaļas

  • 400 g sālīta cūkas cauraudzīša
  • 500 g kartupeļu
  • 1 glāze piena
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • sāls

Pagatavošana

Vienu vai divas dienas pirms putras gatavošanas svaigus cūkas cauraudzīša gabaliņus bagātīgi ierīvē ar rupjo sāli, ieliek slēgtā traukā un ievieto ledusskapī. Pirms gatavošanas apsālīto gaļu nomazgā aukstā ūdenī, lai nav pārāk sāļa. Var arī iemērkt uz dažām stundām aukstā ūdenī.

Gaļu sagriež šķēlēs, dziļā pannā vai katlā ielej eļļu un cep gaļu, līdz apcepusies skaisti brūna. Tad apcepto gaļu izņem no katla vai pannas un tauciņus nolej bļodā. Brūnumu, kas palicis katlā, pārlej ar 1 glāzi ūdens un atstāj vārīties.

Kartupeļus nomizo un sagriež plānās apaļās ripās, liek verdošajā ūdenī un pielej ūdeni vēl tik daudz, lai būtu nosegtas visas kartupeļu ripas. Kad kartupeļi mīksti, tos nenokāš, bet ar stampiņu sastampā kopā ar vārīto šķidrumu. Caur sietiņu uzsijā un iemaisa miltus. Pielej karstu pienu un, lēni maisot, putru uzvāra. 

Noņem no uguns un ļauj kādas 10 minūtes piebriest. Tad putru liek uz šķīvja, vidū izveido iedobīti tauciņiem un apceptajai gaļai.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.