Ingvers ir tikai viena no nedaudzajām garšvielām, kuras pievieno šim gardumam. Somu 'gingerbread" piparkūkas ir gan plānas un kraukšķīgas, gan bezgala aromātiskas un gardas.
Sastāvdaļas
- 100 ml zeltainā sīrupa
- 1 tējkarote rīvētas apelsīna miziņas
- 1 tējkarote kanēļa pulvera
- ½ tējkarotes maltu piparu
- ½ tējkarotes ingvera pulvera
- ½ tējkarotes maltu krustnagliņu
- 1 tējkarote malta kardamona
- 2 tējkarotes sodas
- 100 ml saldā krējuma
- 200 g nesālīta sviesta
- 100 g pūdercukura
- 1 sakulta ola
- 400 g miltu
Pagatavošana
1. Sīrupu, apelsīna miziņas, kanēli, piparus, ingveru, krustnagliņas, kardamonu liek pannā un uzsilda. Pannu noņem no uguns.
2. Sodu sajauc ar saldo krējumu. Mīkstu sviestu ar cukuru bļodā puto, līdz veidojas gaiša un krēmīga masa. To pievieno sīrupam ar garšvielām un puto, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno miltus un samīca.
Mīklu saveļ bumbā, ietin polietilēna plēvē un nakti tur ledusskapī.
3. Galda virsmu nokaisa ar miltiem. Mīklu izrullē 3 mm biezu, cepamo papīru pārklāj mīklai un piespiež, tad apgriež, lai papīrs ir zem mīklas. Ar formiņu no mīklas izspiež apaļas piparkūkas. Starp iegūtajiem apļiem esošā mīkla ir jāizņem. Papīru ar piparkūkām pārceļ uz cepamo plāti, liek līdz 200 °C uzsildītā cepeškrāsnī un cep 7–10 minūtes, līdz piparkūkas ir zeltaini brūnas.
4. Gatavās piparkūkas atdzesē uz plāts.
Aptauja
Kas jums ir svarīgākais Ziemassvētku laikā?
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu