Par Kuldīgas novada saimniece Terēzes Strautas ceptajām nātru kotletītēm un sālītajiem pieneņu pumpuru kaperiem dzirdēju jau pirms gada, bet nogaršot tos izdevās tikai tagad. Abas uzkodas ne tikai ekoloģiski tīras, bet arī jebkura augstas klases restorāna cienīgas!

Nātru kotletītes

Sastāvdaļas

  • 4 saujas nātru galotnīšu
  • 4 rupjmaizes šķēles
  • 100 ml piena
  • sīpols
  • 4 ēdamkarotes auzu pārslu
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • garšaugu sāls
  • pipari
  • muskatrieksts
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana

Maizei nogriež garozu, sagriež kubiņos un aplej ar pienu. Ļauj uzbriest, tad nospiež lieko šķidrumu.

Nātrītēm noplūc lapiņas, aplej ar verdošu ūdeni un tūlīt pārliek aukstā ūdenī.

Nospiež lieko ūdeni un sīki sagriež. Sīpolu sīki sagriež un apcep sviestā.Visas sastāvdaļas liek bļodā, pieber sāli, auzu pārslas, piparus, muskatriekstu un atstāj uz 10 minūtēm, lai garšas sajaucas.

Veido mazas kotletītes un cep eļļā.

Recepte aizgūta no Vairas Kārkliņas grāmatas Savvaļas augu virtuve.

Sālīti pieneņu pumpuri jeb pieneņu kaperi

Pieneņu pumpuru kaperi.

Sastāvdaļas

  • pusglāze tīru, svaigu pieneņu pumpuru
  • pusglāze ābolu etiķa
  • pusglāze ūdens
  • 1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana

Pieneņu pumpurus blanšē: vispirms aplej ar verdošu, pēc tam uzreiz ar aukstu, ledainu ūdeni. Notecina caurdurī.

Pagatavo sālījumu no ābolu etiķa, ūdens un sāls. Pieneņu pumpurus saliek stikla burkā un pārlej ar sālījumu. 

Atstāj uz 3 dienām, tad pagaršo. Ja garša patīk, var sākt lietot.

Uzglabā ledusskapī. Pasniedz kā piedevu pie dažādiem ēdieniem, var pievienot rasolam gurķu vietā.