Pavasara sākumā ir lapu un pumpuru laiks. Tajos ir koncentrētas visas bioloģiski aktīvās vielas, kas attīra organismu, uzlabo vielmaiņu, stiprina imunitāti un dod enerģiju. Īpaši daudz labumu ir jaunajās nātrītēs
“Rosoties pa dārzu vai ejot staigāt dabā, vienmēr var atrast kaut ko uzturā izmantojamu, vienīgi augi ir jāpazīst, nedrīkst plūkt jebko, kas ir zaļā krāsā. Pirmkārt, jāņem tikai tas, ko pazīst, un, otrkārt, nevajag ņemt lielā daudzumā, bet sākt ar mazumiņu, jo jaunie savvaļas augi ir ļoti spēcīgi – cilvēka organisms nav pieradis pie tik koncentrētām vitamīnu un minerālvielu devām. Ja šos augus patērē vairumā, var būt slikta dūša vai citi veselības traucējumi. Kad organisms ir pieradis, var palielināt patērēto savvaļas augu daudzumu,” vērtīgus padomus dod Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes docente Vaira Kārkliņa, kurai savvaļas augu izmantošana uzturā ir vaļasprieks vairāk nekā desmit gadus. Viņa Liepājā izveidojusi Dabas studiju, kur interesentiem māca iepazīt augus – kā tos lietot, lai uzturētu veselību. Ir arī pašas gatavotu dabas produktu veikaliņš.
Nātres ne vien zupā, bet arī kotletēs
Tās ir bagātīgs C vitamīna un dzelzs avots, tīra asinis. Nātres var pievienot zupai, omletei, makaroniem, pankūkām un sviestam, var gatavot pesto. “Nātrēm ir ļoti specifiska garša, kas kādam arī var nepatikt.
Augs satur daudz dzelzs, attiecīgi ir šī dzelzs garša. Tāpēc sākumā ēdienam noteikti jāpievieno mazāk nātru.
Ja garša šķiet patīkama, nātru daudzumu var palielināt. Es ieteiktu sākt ar smūtiju, nevis salātiem – nātres sablendēt ar kefīru vai bezpiedevu jogurtu,” ar veselīga dzēriena recepti dalās Vaira Kārkliņa un vienlaikus brīdina, ka ar šā auga lietošanu uzturā nevajadzētu aizrauties, jo nātres biezina asinis.
Augu pētniece izstāsta, kā radusi gatavot nātru zupu. Vispirms uz pannas sakarsētās taukvielās apcep sīpolu un ķiploku, tad pārliek katliņā, pievieno vienu kartupeli (vienai porcijai), lai zupa būtu tumīgāka. Kad kartupelis gandrīz mīksts, pieliek nātru lapiņas vai galotnītes un minūti pavāra. Noņem no uguns, pāris minūšu ļauj pastāvēt, tad pievieno nedaudz citrona sulas, pierīvē muskatriekstu, pieliek ēdamkatori skābā krējuma un visu sablendē. Nātru zupai ir piesātināti zaļa krāsa – pavasara zaļums, kas rosina ēstgribu.
“Pēc maltītes, kas satur nātres, pazūd nogurums un vairojas enerģija. Gadu gaitā eksperimentējot ar savvaļas augiem uzturā, esmu nonākusi pie atzinuma, ka pamatēdieniem nav nepieciešama gaļas piedeva – tie ir garšīgi, sātīgi un pašpietiekami.
Nātru kotletītes
• 4 saujas nātru galotnīšu
• 4 rupjmaizes šķēles
• 4 ēdamkarotes auzu pārslu
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 100 ml piena
• garšaugu sāls
• muskatrieksts
• pipari
• sīpols
• eļļa
Nātru galotnēm noplūc lapiņas, aplej ar verdošu ūdeni un tūlīt ieliek aukstā ūdenī. Nospiež lieko ūdeni un nātres sīki sagriež. Sīpolu sagriež un apcep sviestā. Maizei nogriež garozu, sagriež kubiņos, aplej ar pienu, ļauj uzbriest, tad nospiež lieko šķidrumu.
Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno sāli, auzu pārslas, piparus un muskatriekstu, samaisa un 10 minūtes atstāj, lai sajaucas garšas. Tad veido mazas kotletītes un cep uz pannas sakarsētā eļļā.
Maizes vietā var izmantot griķus, tad saistvielai noderēs olas vai linsēklu klijas.
Nātru kūka
Mīklai:
• 300 g pilngraudu kviešu miltu
• 1 tējkarote sausā rauga
• 1 tējkarote sāls
• ūdens
Pildījumam:
• 4 saujas nātru galotnīšu vai lapu
• 1–2 sīpoli
• 2–3 ķiploka daiviņas
• 200 g siera
• 4 olas
• 150 ml skābā krējuma
• sviests vai eļļa
• sāls
• garšvielas
Bļodā miltus sajauc ar sāli, sauso raugu, lēnām lej klāt ūdeni, līdz, vienmērīgi maisot, visi milti ir samitrināti. Mīklai jābūt biezai. Bļodai uzliek vāku un atstāj uz 40 minūtēm uzrūgt.
Nātrēm uzlej verdošu ūdeni, patur dažas minūtes, tad noskalo ar aukstu ūdeni, nospiež un sagriež sīkāk. Sīpolus un ķiplokus sīki sagriež. Uz pannas sviestā vai eļļā apcep sīpolu un ķiplokus, pievieno nātres, nedaudz ūdens, pieliek garšvielas (muskatrieksts, pipari u.c.), sāli un sautē, līdz ūdens iztvaikojis. Atdzesē.
Bļodā sakuļ olas, krējumu, rīvētu sieru, pievieno apceptās nātres.
Mīklu izrullē un ieliek formā, veidojot 2 cm augstas maliņas. Formā ielej sagatavoto maisījumu un cep 200 °C 20–30 minūtes.