"... Iespējams, šī ir visaugstākā tirānijas forma, kas liek mums spert soļus pa taku, kuras virziens mums ir nezināms," vēsta izcilā 20. gs. portugāļu dzejnieka Fernanda Pesoa (1888–1935) "Nemiera grāmata", ko tās latviskotājs Leons Briedis raksturojis kā romānu – pēc apjoma, bet pēc stila – dvēseles dienasgrāmatu.

Reklāma

Šis citāts sasaucas ar instalāciju mākslinieka Artūra Virtmaņa (1971) personālizstādi "Psihopomps: iesācēja ceļvedis viņpusē" (kuratore – Agnese Zviedre), kas no sestdienas, 25. novembra, līdz 11. februārim būs apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē.

Artūrs Virtmanis (1971) ir instalāciju mākslinieks, studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā, eksperimentējis ar kino, papīra arhitektūru, procesuālo mākslu, performanci, tēlniecību, glezniecību un grafiku. Piedalījies neskaitamās izstādēs un ar skatuves dizainu saistītos projektos ASV, Latvijā, Igaunijā, Dānijā, Somijā, Itālijā, Francijā, Lielbritānijā, Ķīnā un Arābu Emirātos.

Viņa izstāde būtībā vēsta par pasaules bojāejas scenārijiem, kas arvien vairāk kļūst par mūsu realitāti. 

Jebkura sistēma, atstāta pašplūsmai, laika gaitā tiecas uz haosu: siltuma enerģija izkliedējas, bioloģiskie organismi iet bojā, sabiedrības sabrūk. Un tad ir vieta arī Pesoa uzdotajam jautājumam – vai pastāv kāds, kas varētu mūs ievest šajā jaunajā realitātē, ceļvedis, kas mūs varētu sagatavot pārmaiņām?

Artūra Virtmaņa izstāde "Psihopomps: iesācēja ceļvedis viņpusē" sniedz iespēju ieraudzīt katastrofu kā izrādi (spectacle), kur drūmais un melanholiskais saplūst ar sapņaino un ekstātisko.

Solokoncertā "Siltā gaismā" skanēs dziesmas, kas atspoguļo mīlestības temperatūras plašo diapazonu.

Shipsea mīlas dziesmas. Sestdien, 25. novembrī, Dzintaru koncertzālē divos koncertos uzstāsies Jānis Šipkēvics jeb Shipsea ar solokoncertu "Siltā gaismā" kopā ar jauno dziedātāju Unu Danielu un stīgu kvartetu. Tajā apvienotas dziesmas, kas atspoguļo mīlestības temperatūras plašo diapazonu – no Raiņa "Meitenes ar ledus acīm" līdz karstai kvēlei. Jaunā lasījumā stīgu kvarteta, klavieru un balsu salikumā izskanēs būtiskākās lappuses no Shipsea daiļrades – "Taviem ceļiem", "Mežaparks", kā arī svaigākā albuma "Apgaismo mani" dziesmas – "Tavi viļņi", "Pie upes", "Dunka" un "Siltā gaismā". Tas ir ļoti personīgs un autobiogrāfisks albums, kura tematika balstīta pieredzes stāstos un notikumos. Dziesmās saklausāmi muzikāli kontrasti, mijoties gan enerģiskām, gan liriskām tēmām, kā arī dažādu muzikālo raksturu atklāsmēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.