Čatnijs ir salskābs biezenis, kuru gatavo no dārzeņiem un augļiem, bagātīgi pievienojot grašvielas un kaltētus augļus. Jāvāra uz lēnas uguns un ilgstoši, turklāt bieži apmaisot, lai nepiedegtu. Lai čatnija garša atraisītos visā krāšņumā, tas vismaz mēnesi jānobriedina, novietojot burciņas sausā, vēsā vietā.
Sastāvdaļas
- 1 kg brūkleņu
- 500 g ābolu
- 500 g sarkano sīpolu
- 100 ml olīveļļas
- 500 g brūnā cukura
- 200 ml balzametiķa
- 1 tējkarote kanēļa
- 1 čili pipars
- malti melnie pipari
- sāls
Pagatavošana
Brūklenes 2–3 stundas mērcē aukstā ūdenī, lai mazinātu rūgtumu Sīpolus smalki sagriež, apcep eļļā, pievieno brūklenes un nomizotus, gabaliņos sagrieztus ābolus un vāra, līdz āboli izjukuši.
Pieber cukuru, smalki sagrieztu čili, etiķi, sāli pēc garšas, maltus melnos piparus, kanēli un vāra, līdz čatnijs pamatīgi sabiezē.
Lej burkās un aizvāko. Glabā vēsumā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu