Amerikā šo pīrāgu parasti cep Pateicības dienā vai Helovīna noslēgumā.
Reklāma
Sastāvdaļas
Mīklai
- 2 glāzes miltu
- Sāls
- 100 g mīksta sviesta
- 1 olas dzeltenums
Pildījumam
- 900 g ķirbja mīkstuma
- 2 olas
- 6 ēdamkarotes brūnā cukura
- 4 ēdamkarotes kļavu sīrupa
- 1 glāze trekna saldā krējuma
- 1 ēdamkarote kaltētu un samaltu garšvielu maisījuma (krustnagliņas, kanēlis, muskatrieksts)
- 1/2 tējkarotes sāls
- Pūdercukurs pārkaisīšanai
Pagatavošana
- Dziļā bļodā iesijā miltus, pieliek sāli. Pievieno atdzesētu un sasmalcinātu sviestu, saberž ar miltiem drupačas. Tad pievieno olas dzeltenumu un 1 ēdamkaroti ledusauksta ūdens, lai varētu iemīcīt mīklu. Mīklu saveļ bumbā, pārkaisa ar miltiem, ietin pārtikas plēvē un ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī atdzist.
- Pildījumam sagatavo ķirbi. Ķirbi nomizo, izņem sēklas. Mīkstumu sagriež kubiņos, ieliek katlā un pārlej ar ūdeni, lai ķirbja kubiņi ir nosegti. Ķirbi uzvāra un turpina sautēt uz lēnas uguns, līdz ķirbis ir mīksts. Gatavos ķirbja gabaliņus nolej sietā, mīkstumu saspaida. Saspaidīto ķirbja biezeni notecina sietā.
- Atdzisušo mīklu izveltnē uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem. Tad virsū liek apaļās cepamās formas pamatni un izgriež mīklas apli ar 5 cm uzlaidi malai. Mīklu ieklāj cepamajā formā, uzloka malas. Pamatni sadursta ar dakšiņu, lai cepoties tā neuzpūstos. Pamatnei uzliek virsū ar sviestu ieziestu papīru. Formu ar mīklu ieliek uz 15 minūtēm ledusskapī.
- Formu ar mīklu izņem no ledusskapja un liek līdz 200 °C uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes (10 minūtes nenoņemot cepamo papīru, 5 minūtes, kad papīrs ir noņemts).
- Pildījumam ķirbja biezeni liek dziļā bļodā, pievieno olas, cukuru, kļavu sīrupu, saldo krējumu, samaltās garšvielas, sāli un visu saputo.
- Cepeškrāsnij samazina temperatūru līdz 190 °C. Formā ar mīklu lej sagatavoto ķirbja pildījumu. Cep 40 minūtes, līdz ķirbja pildījums ir sabiezējis.
- Pīrāgu atdzesē, pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež gabalos.