Garda un sezonai atbilstoša kūka, turklāt pagatavojama bez cepšanas.
Sastāvdaļas
• 250 g melleņu vai citu ogu
• 160 g Selgas cepumu
• 90 g saldkrējuma sviesta
• 250 g svaigā siera Mascarpone
• 250 ml saldā krējuma (35%)
• 180 ml kondensētā piena ar cukuru
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 14 g jeb 7 plāksnes želatīna
Pagatavošana
Cepumus sasmalcina tā, lai paliktu kāds mazs gabaliņš, nebūtu miltu konsistences. Pievieno sviestu, kas izkausēts ūdens peldē vai kļuvis mīksts istabas temperatūrā. Sajauc ar sasmalcinātajiem cepumiem un masu, kārtīgi piespiežot ar roku, liek kūkas formā (diametrs 37 cm), kurā ieklāts cepampapīrs.
Uz 10 minūtēm ievieto ledusskapī vai saldētavā, lai kūkas pamatne sacietē.
Tikmēr metāla traukā ielej ūdeni un uzbriedina želatīnu, paturot 5–6 minūtes. Tad izņem no ūdens, nosusina un izkausē ūdens peldē. Želatīnu nedrīkst uzvārīt, temperatūrai jābūt ne augstākai par 40 grādiem!
Svaigo sieru Mascarpone liek mikserī, pielej saldo krējumu un puto vidējā ātrumā (4. vai 5. ātrumā, ja mikserim ir 10 ātrumu). Pēc kāda laiciņa, kamēr siers vēl nav saputots, ir kunkuļains, pievieno kondensēto pienu ar cukuru un citrona sulu. Turpina kult vidējā ātrumā, līdz masa kļūst krēmīga. Pievieno izkausēto želatīnu un iemaisa ar putojamo slotiņu.
Aptuveni 100 g ogu kārto uz cepumu pamatnes, pārējās mellenes pievieno svaigā siera, saldā krējuma un iebiezinātā piena masai.
Tad masu uzlej uz cepumu pamatnes un izlīdzina. Kūku liek ledusskapī sastingt uz pāris stundām vai mazliet ilgāk. Izņem no ledusskapja, izceļ no veidnes un dekorē ar svaigām ogām.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu