Šī rulete ir viens no jelgavnieces Anitas Šteimanes gardumiem. Viņa konditorejas prasmes apguvusi pašmācības ceļā, eksperimentējot ar dažādām garšām un tagad izveidojusi zīmolu "Pūku mājas konditoreja".
Sastāvdaļas
- 8 olas
- 8 ēdamkarotes cukura
- 8 ēdamkarotes miltu
- 250 g krēmsiera Rasa klasiskais
- 250 ml saldā krējuma
- 75 g pūdercukura
- vaniļas cukurs
- brūkleņu–ābolu ievārījums vai cits skābens ievārījums pēc izvēles
- karamelizētas auzu pārslas
- lielogu dzērvenes, granātābola sēkliņas, fizāļi dekorēšanai
Pagatavošana
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Saputo olu dzeltenumus ar 4 ēdamkarotēm cukura līdz gaišai masai.
Saputo olu baltumus, pieliekot šķipsniņu sāls un 1 ēdamkaroti auksta ūdens, kas palīdz tam labāk saputoties. Kad parādās alum līdzīgas putas, pieber atlikušās 4 ēdamkarotes cukura un saputo stingrās, biezās putās. (Apgriežot bļodu otrādi, olu baltumam nevajadzētu izkrist.)
Olu baltumu pa daļām saudzīgi iecilā olu dzeltenumos, pakāpeniski pievienojot izsijātus miltus. Masu nedrīkst pārmaisīt, tas svarīgi, lai biskvīts būtu gaisīgs.
Masu liek cepešpannā, kurā ieklāts cepampapīrs, un liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep 180 grādos 12–15 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti vai viegli uzspiežot uz biskvīta. Ja mīkla paceļas atpakaļ, biskvīts ir gatavs.
Siltu biskvītu uzreiz sarullē kopā ar cepamo papīru, izmantojot tīru dvielīti. Ļauj tam sarullētam atdzist.
Tikmēr pagatavo krēmu. Bļodā liek krēmsieru, saldo krējumu un pūdercukuru. Visu sajauc ar mikseri līdz viendabīgai masai. Nedrīkst pārkult.
Kad biskvīts atdzisis, to atrullē, pārklāj ar ievārījumu. Tad klāj saputoto krēmu, pārber karamelizētas auzu pārslas.
Visu pildījumu klāj, no garākās malas atstājot brīvu 5 cm joslu, lai sarullējot pildījums nespiestos laukā.
Sarullē ruleti un noliek vēsumā uz kādu stundu. Gatavu pārgriež uz pusēm, var pārsmērēt pāri palikušo krēmu un dekorēt pēc vēlmēm – ar ogām vai grauzdētajām auzu pārslām, pārkaisīt ar kakao vai rīvētu šokolādi.
Karamelizētās auzu pārslas
Pannā izkausē sviesta piciņu, ieber ap 100 g pilngraudu auzu pārslu un pieber cukuru pēc garšas. Nepārtraukti maisot, apgrauzdē zeltaini brūnas.
Padomi
- Cepot biskvītu, lai tas nesaplaktu un nesarautos, pēc cepšanas to vajag apmest otrādi uz dvielīša un ļaut atdzist.
- Gatavojot pankūku mīklu, tās sanāks garšīgākas, ja ļaus mīklai pirms cepšanas kādu pusstundu atpūsties. Mīklai pievienojot nedaudz izkausēta sviesta vai eļļas, to nevajadzēs papildus liet uz pannas.
- Darbojoties virtuvē, labi palīgi ir silikona lāpstiņas, kas ērti un parocīgi ļauj pilnībā iztīrīt bļodas vai burciņu saturu.
- Uzbriedinātu želatīnu vislabāk izkausēt karsta ūdens peldē (nevis vārošā ūdenī) un vispirms to pievienot nelielam masas daudzumam un tikai pēc tam visai masai. Tā varēs izvairīties no kunkuļu rašanās. Želatīnam un masai, kam to pievieno, jābūt līdzīgā temperatūrā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu