Šajās receptēs izmantoti vietējie arbūzi, ko Lādezera pusē audzē Aija un Mareks Kantāni.

Reklāma

Arbūzu salāti ar garnelēm



Sastāvdaļas
 4 personām

Arbūzu salāti ar garnelēm
.

Salātiem: 400 g tīģergarneļu, 4 šķēles arbūza, 100 g fetas siera, 1 ēd. k. (cepšanai), sauja dīgstu, 2 tējk. sēkliņu maisījuma.


Marinādei: puse laima, 1 ķiploka daiviņa, 
1 tējk. sojas mērces, šķipsna čili piparu, 1 ēd. k. olīveļļas.


Salātu mērcei: puse laima, 2 ēd. k. olīveļļas, pustējk. medus, šķipsna sāls, šķipsna melno piparu.


Gatavošana


Gatavo marinādi garnelēm
. Izspiež sulu no laima puses, iemaisa kapātu ķiploku, šķipsnu čili piparu, sojas mērci, vienu ēd. k. olīveļļas. 

Marinādē liek notīrītas garneles, kurām no muguras izņemta arī zarniņa. Ļauj marinēties apmēram 15 minūtes.


Gatavo salātu mērci
. Izspiež sulu no otras laima puses, sajauc ar divām ēd. k. olīveļļas, pievieno nedaudz sāli (atceries, ka salātos ir sāļais fetas siers), melnos piparus un medu. Visu labi samaisa.


Gatavo salātus
. Kubiņos sagriež arbūzu un fetas sieru. 
 Uz karstas pannas eļļā cep garneles no katras puses apmēram minūti, līdz kļūst 
sārtas.
 Liek bļodā arbūza gabaliņus, pārber fetas gabaliņus, ceptās garneles, uzlej mērci, bet nemaisa. Grezno ar zaļajiem dīgstiem un sēkliņām. Pasniedz ar grauzdētu baltmaizi.



Iedvesmojoties no Džeimija Olivera 
receptes.



Arbūzu saldējums – granita

Granitas konsistence atgādina sniegu vai sīki samaltu ledu. To gatavo no ūdens, cukura un augļiem.

Arbūzu saldējums - granita.


Sastāvdaļas
 8 personām

Puse vidēji liela arbūza, 2 laimi, 120 g ūdens, 200 g cukura.



Gatavošana


Katliņā uz lēnas uguns karsē un maisa ūdeni ar cukuru, līdz cukurs izkusis un šķidrums ir dzidrs. Atdzesē.


Nomizotu arbūzu sagriež šķēlēs, izņem sēklas un sagriež gabaliņos. Uzrīvē viena laima miziņu un uzspiež sulu. Sablendē arbūzu viendabīgā konsistencē.


Pievieno pa daļām cukura sīrupu, rūpīgi iemaisot un nogaršojot, lai nav par saldu. Masu ielej lēzenā traukā, ko aizvāko vai pārvelk ar pārtikas plēvi, un liek saldētavā.


Kad apmēram pēc stundas masa daļēji sasalusi, to sparīgi izmaisa ar dakšiņu, ko dara vēl trīs līdz četras reizes ik pēc pusstundas.


Patur vēl saldētavā, var glabāt dienu. Granita jābauda ātri, jo tā strauji kūst.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.