Protams, pašu ķertas zivteles un uz ugunskura gatavota zupa ir pavisam citā vērtē nekā akcijā pirkta laša zupas izlase. Bet zivis ir jāēd! Iedvesmai - divas sātīgu zivju zupu receptes.
Zivju soļanka
Sastāvdaļas
- 150 g laša
- 150 g butes
- 150 g mencas (vai zandarta, vai kādas citas zivs pēc izvēles)
- 150 g jūras produktu (gliemeņu gaļa, garneles, astoņkāji, kalmāri, mīdijas)
- 2 vēži
- 150 g burkānu
- 150 g kartupeļu
- 300 g sīpolu
- 150 g marinētu vai sālītu gurķu
- tomātu pasta
- lociņi
- dilles
- sāls, malti melnie pipari
Pagatavošana
Vispirms uz pannas eļļā apcep sarīvētus burkānus, tad pievieno sagrieztus marinētus (vai skābētus) gurķus un sagrieztus sīpolus, visbeidzot – tomātu pastu, sāli un maltus melnos piparus pēc garšas. Liek katlā, pielej ūdeni, pieber kartupeļus un vāra. Kad saknes gandrīz mīkstas, pieliek gabaliņos sagrieztas svaigas zivis.
Pavāra 5–7 minūtes, tad pievieno jūras veltes un pavāra vēl 3–4 minūtes.
Pasniedzot zupai uzkaisa smalki sakapātus zaļumus, var pielikt skābo krējumu un neskopoties arī ar delikatesi – vārītu vēzi.
Stiprā zivju zupa
Sastāvdaļas
laša, foreles, mencas vai citas treknākas zivs astes daļa ar mīkstumu un galva
5 kartupeļi
- 2 palieli burkāni
- 1 sīpols
- ēdamkarote sviesta
- ēdamkarote degvīna
- garšaugi (dilles, loki, pētersīļi)
- sāls, pipari
Pagatavošana
Zivij notīra zvīņas, liek katlā, pārlej aukstu ūdeni un vāra. Tiklīdz buljons uzvārījies, noputo un pievieno garšaugus. Kad zivs gatava, nokāš buljonu un liek atkal vārīties, pievienojot sāli, piparus, burkānus un kartupeļus. Kamēr zupa vārās, noloba zivs gaļu un sagriež nelielos gabaliņos.
Kad dārzeņi mīksti, buljonam pievieno zivs gabaliņus, iemaisa sviestu un pielej degvīnu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar smalki sakapātiem zaļumiem.
Degvīns zivju zupai novērš aromātu, kas kādam var nepatikt, un padara ēdienu pikantāku.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu