Kā pareizi audzēt un mēslot vasaras ķiplokus? Kādas ir labākas šķirnes? Jautā Andrejs Madonā.

Lai iegūtu labu vasaras ķiploku ražu, tie jāstāda laika posmā no 20. aprīļa līdz 10. maijam un augšanas laikā regulāri jāmēslo. Stādot aprīļa sākumā, lielākas pūles būs jāvelta cīņai ar nezālēm,” akcentē piemājas saimniecības "Meistari" saimnieks Nikolajs Maikūns. 

Vasaras ķiploku galviņas ir mazākas un vieglākas nekā ziemas ķiploku. Galviņā ir vismaz 7 daivas, izvietotas vairākās kārtās. 

Stādīšanai der tikai ārējās, nebojātās daivas. 

Pirms stādīšanas vasaras ķiplokus dezinficē, lai iznīcinātu virspusē esošās baktērijas: tējkaroti vara vitriola izšķīdina 1 l ūdens, sagatavotajā šķīdumā mērcē 15 minūtes.

Stādīšanas dziļums un attālums atkarīgs no daiviņu lieluma – jo tās mazākas, jo stāda seklāk un izvieto ciešāk citu pie citas (5–8 cm dziļi un 7–10 cm attālumā).

Mēslojums palīdz tikt galā ar stresu

Divas trīs nedēļas pirms stādīšanas (tiklīdz atkususi augsne) pamatmēslojumā iestrādā granulēto mēslojumu EcoPlant, kas ražots no saulespuķu sēklu apvalkiem, ar paaugstinātu kālija saturu, bet nesatur slāpekli, piemērots bioloģiskai audzēšanai, – deva vidēji 50 g/m2. Reizē ar stādīšanu dod slāpekli saturošu granulētu mēslojumu ar kalciju (satur ap 15% slāpekļa un 18% kalcija) – deva 30 g/m2.

Turpmāk izmanto lapu mēslojumus un antistresantus, lai sīpolaugus sagatavotu stresa apstākļiem: karstumam, aukstumam (salnām); izmanto Ruter AA maisījumā ar Humistar, kad ķiplokiem izveidojušās 3–4 lapas. Apstrādi atkārto pēc 2–3 nedēļām. Lai paaugstinātu ķip-loku kvalitāti, kad nāk ārā 5.–7. lapa, pie-baro ar lapu mēslojumu, kas satur kalciju. Otrreiz caur lapām mēslo, kad augiem izveidojušās 9 lapas.

Novākšana

Vasaras ķiplokus novāc īsi pirms visu lapu nodzeltēšanas. Rūpīgi izžāvētus uzglabā līdz pavasarim ap 15 °C temperatūrā, 60–70% gaisa mitrumā. Turēt pieliekamajā nevar – tiklīdz palielināsies gaisa mitrums un vēsums, tie sāks mosties un augt.

Ieteicamās šķirnes

Šķirne 'Cledor'.

'Cledor’ – ražīga Francijas šķirne, aklimatizēta 10 gadu laikā. Ārējās zvīņas baltā krāsā. Labi glabājas. Galviņas dažādas formas: apaļas, ovālas.

Šķirne 'Flavour'.

'Flavor’ – ražīga franču šķirne. Daiviņas rupjas, skaistas, taču nevar ilgi uzglabāt.

Šķirne 'Viktorio'.

'Viktorio’ – Krievijas šķirne. Galviņas izskatīgas, labi glabājas, ar izcilu garšu. Šķirnei piemīt laba salizturība pavasara salnās.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.