Kad Bermudu bezdibenī, ko sauc par saldētavu, atrodi divus vai pat trīs gadus vecu buka cisku, kas tur sekmīgi aizmirsta, aizdomājies par to, vai tā vispār būs lietojama. Jo parasti jau tādam gaļas gabalam izskats nemaz nav kārdinoši svaigs. Tomēr, pieredze liecina, ka nekāda vaina arī šādam gaļas gabalam nav un tas var būt pat ļoti garšīgs.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • Buka ciska, var izmantot arī sivēnu
  • Jēls cūkas speķis, derēs arī mežacūkas
  • Ķiploki, sīpoli, garšvielas

Pagatavošana

Kad buka ciska atkausēta, tai apgriež plēves un visus nesmukumus, līdz gaļa iegūst tādu vairāk vai mazāk komerciālu izskatu. Sagriež cūkas speķi un kopā ar sīpoliem liek cepties uz pannas, kuru pēc tam var likt arī cepeškrāsnī. 

Saspiež ķiplokus un samaisa kopā ar garšvielām – koriandrs, rozmarīns, kāds gaļai domāts maisījums. Izmantojams viss, kas pašam garšo. Ar garšvielu maisījumu kārtīgi ieziež cisku. Tad to apcep uz pannas, kur jau cepas speķis ar sīpoliem. Kad ciska apcepta no abām pusēm, liek pannu ar vāku cepeškrāsnī apmēram 150–180 grādos uz divarpus trim stundām. Cepetis ir ļoti gards karsts, to pasniedz ar salātiem un piedevām. Bet to var arī likt uz maizes atdzisušu, var mazliet pakarsēt uz pannas vai vienkārši ēst aukstu. 

Sivēna ciskas cepetis ir gatavs, kad gaļa mīksta un viegli nāk nost no kaula.

Līdzīgi kā buka ciskas cepeti var pagatavot arī sivēna cisku. Šajā gadījumā to neliku cepeškrāsnī, bet uz lēnas uguns sutināju uz plīts. Gatavojas trīs līdz četras stundas, līdz gaļa ir mīksta un viegli atdalās no kaula. Tā kā sutināšanās notiek savā sulā, cisku ik pa laikam apgroza. Obligāti uzliek vāku. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.