Tartaru gatavo ne tikai no liellopa vai medījumu gaļas, bet arī no zivīm: laša, taimiņa, foreles un tunča. Arī no zandarta izdodas labs tartars, tikai šī zivs iepriekš jāiemarinē citrona sulā, olīveļļā un zaļumos.

Klasiskajā variantā smalki sakapātu gaļu vai zivi sajauc ar sīki sagrieztiem sīpoliem (šalotes, sarkanajiem vai baltajiem), maurlociņiem, kaperiem, pievieno pēc garšas sāli un piparus, Vusteršīras un tabasko mērci. Var arī izmantot olīvas, pētersīļus, ja garšo, čili. Neiztrūkstoša tartara sastāvdaļa ir paipalas olas dzeltenums. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu maizīti.

Laša tartars

Laša tartars.

Sastāvdaļas

  • 250 g laša filejas
  • 1 marinēts gurķis
  • puse sarkanā sīpola
  • puse šalotes sīpola
  • 4-5 kaperi
  • 1 paipalas olas dzeltenums
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • malti melnie pipari
  • jūras sāls
  • citrons
  • grauzdētas maizes šķēle

Pagatavošana

Laša filejai nogriež ādu, zivi ar asu nazi sagriež mazos gabaliņos. Pievieno sāli, piparus, olīveļļu un samaisa. Sarkano sīpolu, šalotes sīpolu, gurķi un kaperus smalki sakapā.

Laša tartaru kārto uz šķīvja – vispirms liek sagriezto gurķi, uz tā kārto sakapāto lasi. 

Augšā veido iedobīti, kur iesit paipalas olas dzeltenumu. Apkārt kārto sakapātu sarkano un šalotes sīpolu, kaperu kaudzītes. Pasniedz ar citrona daiviņu, lai ēdējs pats varētu uzspiest sulu uz tartara.

 Ja citrona sula ilgstoši ir saskarē ar laša masu, mainās zivs garša un krāsa. 

Citāds laša tartars

Citāds laša tartars.

Sastāvdaļas

  • 300 g laša
  • 1 šķēle viegli kūpināta laša
  • 1 sīpols
  • 1 maza burciņa kaperu
  • žāvēti pētersīļi
  • anīsa sēklas
  • rozā pipari
  • sāls
  • olīveļļa
  • citrons

Pagatavošana

Sakapā gan svaigo, gan kūpināto lasi. Sasmalcina kaperus, pievieno sīki sagrieztus sīpolus. Saberž rozā piparu graudus, anīsa sēklas, žāvētos pētersīļus, pievieno 1 tējkaroti olīveļļas un iejauc lašu maisījumā. Pasniedz ar grauzdētu maizi un citrona daiviņu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.