Tas ir tartars, ko tradicionāli gatavo no termiski neapstrādātas, smalki sakapātas jēlas liellopa gaļas. Šai uzkodai pievieno arī dažas piedevas, bet tikai tik daudz, lai nenomāktu gaļas izsmalcināto aromātu.

Tartaram izmanto tikai sarkano gaļu: liellopa, brieža, aļņa, stirnas, strausa. Parasti ņem fileju, ja ir ļoti labs medījums, var arī izmantot karbonādi, kas ir mīksta. Tartaram der arī liellopa karbonāde. 

Gaļu ieteicams pirkt nevis lielveikalā, bet no zemniekiem vai specializētos gaļas veikalos.

To gatavo arī no zivīm: laša, taimiņa, foreles un tunča. Arī no zandarta izdodas labs tartars, tikai šī zivs iepriekš jāiemarinē citrona sulā, olīveļļā un zaļumos.

Klasiskajā variantā smalki sakapātu gaļu vai zivi sajauc ar sīki sagrieztiem sīpoliem (šalotes, sarkanajiem vai baltajiem), maurlociņiem, kaperiem, pievieno pēc garšas sāli un piparus, Vusteršīras un tabasko mērci. Var arī izmantot olīvas, pētersīļus, ja garšo, čili. Neiztrūkstoša tartara sastāvdaļa ir paipalas olas dzeltenums. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu maizīti.

Liellopa gaļas tartars

Liellopa gaļas tartars.

Sastāvdaļas

  • 200 g liellopa filejas
  • 2 pipargurķīši
  • 1 ēdamkarote kaperu
  • puse šalote ssīpola
  • 1 paipalas olas dzeltenums
  • Vusteršīras mērce,tabasko mērce
  • svaigi malti melnie pipari
  • sāls
  • grauzdētas maizes šķēles

Pagatavošana

Fileju smalki sakapā, sajauc ar sāli un pipariem. No gaļas veido bumbiņu, liek uz šķīvja, saplacina, izveido vidū iedobi, kurā iesit olas dzeltenumu, kas būs kā tartara mērce. Apkārt filejai kārto smalki sakapātus pipargurķīšus, sasmalcinātus kaperus un šalotes sīpolu. Vusteršīras un tabasko mērci pasniedz atsevišķos trauciņos.

Brieža gaļas tartars

Brieža gaļas tartars.

Sastāvdaļas

  • 300 g brieža filejas
  • 2 ēdamkarotes kaperu
  • ¼ baltā sīpola
  • 2 ēdamkarotes Vusteršīras mērces
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 paipalas olas dzeltenums
  • tabasko piparu mērce pēc garšas
  • jūras sāls pēc garšas
  • dilles
  • grauzdētas maizes šķēle

Pagatavošana

Fileju smalki sakapā. Balto sīpolu, kam ir maiga garša, kaperus un dilles sīki sagriež un pievieno gaļai. Pēc tam pielej abas mērces, olīveļļu, pieber sāli un visu rūpīgi samaisa. No gaļas masas veido bumbiņu, liek uz šķīvja, saplacina, vidū izveido iedobi, kurā iesit olas dzeltenumu. Tartaru pasniedz ar grauzdētām maizes šķēlēm.

Padomi tartara gatavošanā

Tartars.
  • Gaļas kvalitātei jābūt izcilai – maksimāli svaigai, ar patīkamu aromātu. Ja to neievēro, tiks apdraudēta ne vien ēdiena garša, bet arī ēdēja veselība. Tartara pagatavošanai neder jebkurš gabals. Vislabākā izvēle – liellopa fileja.
  • Kā piedevas tartaram visbiežāk izmanto kaperus, sakapātus šalotes sīpolus, olīvas, marinētus gurķus, maurlociņus, baziliku.
  • Šai uzkodai pieder malti melnie pipari, sāls, Dižonas sinepes, Vusteršīras mērce, tabasko mērce, olīveļļa.
  • Gaļu var apslacīt ar degvīnu, viskiju vai konjaku. Stiprais alkohols dezinficē gaļu un padara to nedaudz mīkstāku.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.