Pavasara ģenerāltīrīšana ir atklājumiem pilns pasākums. Pieliekamā tālākajā stūrī, piemēram, var atrast arī pērnās, aizpērnās un pat vēl senākus ziemas krājumus.

Ievārījuma kēkss 


Ievārījuma kēkss.

Sastāvdaļas

• 2 glāzes miltu 


• 1 glāze kefīra (vai bezpiedevu jogurta) 


• 1 glāze ievārījuma 


• 1 glāze cukura 


• 3 olas 


• 1 ēdamkarote sviesta 


• 2 tējkarotes kanēļa 


• 1,5 tējkarotes sodas 


Pagatavošana

Ievārījumā iejauc sodu, pievieno cukuru, samaisa. Noliek uz stundu ledusskapī. Pievieno sajauktas olas, kefīru, miltus un samaisa. Var pievienot arī maltu kanēli, pierīvēt citrona vai apelsīna miziņu. Samaisa. Mīkla nebūs bieza. 


Lej kēksa veidnē, kurā ieklāts cepampapīrs, ko ieziež ar sviestu. 


Cep cepeškrāsnī 180 grādos 35–45 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja mīkla tam nelīp klāt, kēkss ir gatavs.


Nedaudz atdzisušu kēksu izņem no veidnes un pārkaisa ar pūdercukuru. Var pārziest ar rikotu vai bezpiedevu krēmsieru, kas viegli sakults ar cukuru un citronu sulu pēc garšas.


Cepumi ar ievārījumu 


Cepumi ar ievārījumu.

Sastāvdaļas

• 3,5 glāzes miltu 


• 200 g sviesta 


• 1 glāze skābā krējuma 


• 200 g brūkleņu ievārījuma 


• sāls, cukurs 


• magoņu sēkliņas


Pagatavošana

No miltiem, sviesta, krējuma un sāls pagatavo mīklu, rūpīgi sajaucot visas sastāvdaļas. Saveļ bumbā un noliek uz stundu ledusskapī. 


Ar mīklas rulli to izveltnē un sagriež kvadrātos. Uz katra liek aptuveni pustējkaroti ievārījuma. Pretējos kvadrāta stūrus saspiež kopā. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Cepumiem uzkaisa cukura un magoņu sēkliņu maisījumu. 


Cep cepeškrāsnī 180 grādos 10–15 minūtes.


Sambuks 


Ievārījuma sambuks.

Sastāvdaļas

• 2 ēdamkarotes ievārījuma


• 2 olu baltumi


• šķipsniņa vaniļas


Pagatavošana

Sambukam ir bērnības garša, jo tas ir visvienkāršākais pagatavojamais saldēdiens. 


Vispirms olbaltumu saputo stingrās putās, pievieno ievārījumu un turpina putot. 
 Proporcijas vienkāršas – viens olbaltums, viena karote ievārījuma. 


Vislabāk garšo saldie ievārījumi: aveņu, zemeņu. Citiem jāpievieno mazliet cukura. Upeņu ievārījumam būs lieliska krāsa. 



Pasniedz ar aukstu pienu. Ja ir laiks, no pāri palikušajiem olu dzeltenumiem pagatavo vaniļas mērci. 


Brūkleņu krēms 


Brūkleņu krēms.

Sastāvdaļas

• 1 glāze brūkleņu ievārījuma 


• 2 ēdamkarotes ūdens 


• 300 ml saldā krējuma 


• želatīns 


• cukurs (pēc garšas) 


Pagatavošana

Bļodiņā uzbriedina želatīnu. Brūkleņu ievārījumu saputo ar ūdeni, pieber cukuru, ja nepieciešams. Atšķaidītajam ievārījumam pievieno želatīnu, maisa, kamēr atdziest. 


Saputo saldo krējumu, iecilā brūkleņu maisījumā un salej deserta trauciņos. Liek ledusskapī uz pāris stundām, lai sarec. 



Var izmantot jebkuru citu ievārījumu.



Padomi!

• Ideālos apstākļos un labā kondīcijā (pietiekams cukura daudzums) ievārījums var glabāties 2–3 gadus. Ievārījums būtu jāglabā vēsumā un tumsā, taču pieļaujama arī tā atrašanās istabas temperatūrā. 


• Dzirdēts, ka no ierūguša ievārījuma tiek darīts vīns. Ja uz ievārījuma izveidojusies pelējuma kārtiņa, tad gan produkts jāmet ārā. 


• Ievārījumu ar kauliņiem (ķiršu, plūmju u.c.) gada laikā vajadzētu izlietot. Starp citu, ķiršu ievārījums bez kauliņiem glabājas ilgāk. 


• Bet aveņu ievārījumam ir tendence mainīt krāsu – kļūt tumšākam, un tas it kā izžūst. 


• Praktiskās latvietes dabā ir atrast lietojumu apnikušam ievārījumam. Ja ļoti negribas mest ārā veco zapti, to var pārvārīt. Ir dažas idejas, kā izmantot aizstāvējušos, bet vēl itin labus vecos ievārījumus, ko ēst vairs negribas, bet izmest roka neceļas. Ķīselis – pirmais, kas iešaujas prātā, kur varētu izmantot ilgi glabājušos ievārījumu. Viens divi – pielej ūdeni, piešauj mazliet cukura, uzvāra un iemaisa kartupeļu miltus. Vairāk vai mazāk – būs biezāks vai plānāks.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.