Pavasarī daudz laika pavadām laukā – baudām tā mošanos. Ilgstoši atrodoties svaigā gaisā, vairojas apetīte. Tad izsalkuma mazināšanai lieliski noderēs grilēta maizīte ar pildījumu – panīni.

Šīs maizītes gatavošanas tradīcijas pie mums atceļojušas no Itālijas, kur panīni, pica un pasta ierindojušās itāļu nacionālās virtuves pirmajā trijniekā. Parasti panīni pagatavošanai izmanto čabatu, fokaču, bageti vai citu maizi. To iegriež, pilda ar sieru, gaļu un dārzeņiem un apcep uz sviestmaižu grila. Maizi arī var sagriezt šķēlēs, starp tām likt pildījumu un tad grilēt.

Ar kūpinātu vistas krūtiņu un tomātiem

Ar kūpinātu vistas krūtiņu un tomātiem.
  • 4 fokačas šķēles
  • 100 g kūpinātas vistas krūtiņas
  • 100 g cietā siera
  • 200 g tomātu
  • 4 salātu lapas
  • bazilika pesto
  • olīveļļa

No šā produktu daudzuma sanāks divi panīni kārtojumi. Vispirms fokačas šķēles nedaudz apcep uz grila pannas, lai iezīmētos rieviņas. Tad vienu fokačas šķēli noziež ar olīveļļu un veido kārtojumu: 

liek salātlapu, uz tās plāni sagrieztas kūpinātas vistas šķēles, tām virsū – tomātu šķēles, tās noziež ar pesto un uzbārsta sarīvētu cieto sieru, nobeigumā liek salātlapu. 

Visu pārklāj ar otru fokačas šķēli, viegli saspiež, uzliek slogu un cep uz grila vai cepeškrāsnī 180 ºC, līdz siers izkusis.

Ar anšoviem un saulē kaltētiem tomātiem

Ar anšoviem un saulē kaltētiem tomātiem.
  • 4 čabatas šķēles
  • 200 g mocarellas
  • 8 anšovu filejas
  • 8 saulē kaltēti tomāti eļļā
  • 4 tējkarotes pesto
  • svaigi malti melnie pipari

No šā produktu daudzuma sanāks divi panīni kārtojumi. Uz apakšējās maizes šķēles liek kaltētos tomātus, tiem pāri anšovu filejas un mocarellas ripiņas. Uzbārsta svaigi maltus melnos piparus un uzliek otru maizes šķēli, kas noziesta ar pesto. Cep uz grila aptuveni 7 minūtes. Ja nav grila, panīni liek uz pannas, virsū novieto slogu, lai maizi ciešāk piespiestu pannai un karstums piekļūtu visām sastāvdaļām, un uz mazas liesmas cep 10–15 minūtes.

Ar vītinātu šķiņķi, mocarellu un bumbieriem

Ar vītinātu šķiņķi, mocarellu un bumbieriem.
  • 4 čabatas šķēles
  • 60 g vītināta šķiņķa
  • 100 g mocarellas
  • 100 g bumbieru
  • 20 g Dižonas sinepju
  • malti melnie pipari

No šā produktu daudzuma sanāks divi panīni kārtojumi. Vispirms čabatas šķēles nedaudz apcep uz grila pannas, lai iezīmētos rieviņas. Tad vienu čabatas šķēli noziež ar sinepēm un veido kārtojumu: liek vītināta šķiņķa šķēles, tām uzbārsta piparus, šķiņķim virsū liek plāni sagrieztas bumbiera šķēlītes, nobeigumā – ripiņās sagrieztu mocarellu. To visu pārklāj ar otru čabatas šķēli, viegli saspiež, uzliek slogu un cep uz grila vai cepeškrāsnī 180 ºC aptuveni 7 minūtes (vai tik ilgi, līdz siers izkusis).

Padomi!

  • Panīni pildījumam nevajadzētu izmantot vairāk par trim četrām sastāvdaļām.
  • Starp maizes šķēlēm ieteicams likt tikai viena veida gaļas izstrādājumu.
  • Lai pildījums būtu sulīgāks un garšām bagātāks, maizes šķēles noziež ar olīveļļu, sinepēm vai pesto.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.