Tradīcijām ir liels spēks. Bez ierastajiem salātiem tās jau nebūs svinības! Var celt galdā savu iecienīto recepti vai pamēģināt arī ko jaunu. Un, lai jautrāk, var uzrīkot salātu degustācijas konkursu. Pie galda būs, par ko parunāt, padalīties ar receptēm un gatavošanas noslēpumiem vai atcerēties savas dzimtas izslavētās salātu gatavotājas.

Reklāma

Katrai saimniecei salāti atšķirsies, pat ja izmanto to pašu recepti. Viena salātiem pievieno desu, cita pēc senām receptēm liek klāt arī nēģus vai siļķi. Bet var būt tikai kartupeļu salāti, piemēram, pārsteidzošais zilais kartupelis ar linsēklu eļļu.

Var mainīt sastāvdaļas tradicionālos salātos: cepeša gaļas vietā ņemt grilētu vistas šķiņķa gaļu vai kūpinātu desu, zaļos zirnīšus var aizstāt ar kukurūzu, pupiņām vai turku zirņiem, bet marinēto gurķu vietā var izvēlēties svaigus vai konservētus ābolus vai pat marinētus cukīni. Brīvi izvēloties sastāvdaļas, jāsaglabā mērs un veselais saprāts. Vizuālu pārsteigumu var panākt, izmantojot zilos jauno šķirņu kartupeļus vai krāsainos burkānus. Savukārt mērces var iekrāsot ar sarkano biešu sulu vai sasmalcinātiem spinātiem.

Sastāvdaļas var griezt smalki vai lielos gabalos. Smalki grieztās sastāvdaļas viegli samaisīt. Garša ir vienmērīga. Savukārt lielos gabalos sagriezti produkti saglabā savu garšu.

Salātu sastāvdaļas sajauktas kopā vai kārtotas kārtām. Salātu garša ir atkarīga arī no tā, vai salāti ir sajaukti kopā vienmērīgi ar mērci vai mērce pārlieta pāri sastāvdaļām. Atšķirīgi garšos arī kārtām likti produkti. Piemēram, Cēzara salātus var jaukt kopā vai likt kārtām. Klasiskos grieķu salātus var sakārtot kārtām, pārkaisot Fetas siera kubiņus pa virsu, pārliet ar olīveļļas mērci. Šie salāti izskatīsies glīti. Bet gardāki būs tie, kuri sajaukti un salipuši kopā ar sadrupušo sieru.

Lielās bļodās vai porciju trauciņos. Salātus var pasniegt lielās salātu bļodās, tad katrs uzliek, cik vēlas, vai var kārtot porciju trauciņos vai pat stikla glāzēs uz kājiņas. Būs dekoratīvi un interesanti.

Katra sastāvdaļa savā traukā. Salāti top pēc principa: gatavo pats! Tā ir radoša pieeja, jo dažādas sastāvdaļas ir sagrieztas un saliktas katra savā bļodā un katrs svinētājs veido savus salātus pats. Tikai var gadīties, ka daži produkti kā uzkodas tiks apēsti krietni ātrāk nekā pārējie.

Jābūt pietiekamai mērču izvēlei vai arī produktiem, no kuriem tās varēs pagatavot: olīveļļa un citas eļļas, krējums, etiķis, citrona sula, majonēze, jogurts, dažādi zaļumi, sēklas un citi produkti.

Ēdienu gatavošana un aktivitātes svētkos ir pamatīgs ģimenes saliedēšanas projekts. 

Opis mizo un vāra dārzeņus, tētis piegādā trūkstošos produktus, ome uzņemas šefsaimnieces lomu, mamma skrien no viena darba pie otra, bet bērni paspēj būt visur un iemācīties tik daudz jaunu lietu.

Nicas salāti

Nicas salāti.

Sastāvdaļas

2 tomāti

  • 2 selerijas kāti
  • 2 cieti vārītas olas
  • 200 g tunča eļļā vai savā sulā
  • 15 melnās olīvas
  • 2 saujas salātu lapu maisījuma
  • Pēc izvēles sīpoli, zaļās pākšu pupiņas, artišoki, paprika, anšovu filejas

Mērcei

  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 karote baltvīna etiķa
  • Sāls
  • Malti melnie pipari

Pagatavošana

1. Selerijas kātus sagriež slīpos 2 cm garos gabaliņos. Tomātus sagriež daiviņās, olas notīra un sagriež četrās vai astoņās garenās daiviņās. Tuncim notecina lieko eļļu vai sulu. Olīvas izņem no šķidruma. Salātu lapas saplēš palielos gabalos. Ja izvēlēti vēl kādi produkti, tad sagriež arī tos. Zaļo pupiņu pākstis iztvaicē, tad sagriež 3–4 daļās. Visas sastāvdaļas liek bļodā un sajauc vai liek kārtām. Sastāvdaļas var likt uz garena šķīvja paralēlās joslās.

2. Mērcei savieno eļļu, etiķi, sāli un maltos piparus, tad sajauc un ļauj 5 minūtes ievilkties.

3. Pirms pasniegšanas mērci pārlej salātiem.

Klasiskie Cēzara salāti

Klasiskie Cēzara salāti.

Sastāvdaļas

Mērcei

  • 6 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 tējkarote Vūsteras mērces
  • ¼ tējkarotes sāls
  • 1⁄8 tējkarotes maltu melno piparu
  • ¼ glāzes sarīvēta Parmas siera (mērcei)
  • 1⁄8 glāzes sarīvēta Parmas siera (salātiem)
  • 6 šķēles grauzdiņu maizes
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • ½ glāzes grauzdiņu
  • 1 romiešu salātu galviņa

Pagatavošana

1. Mērcei savieno kopā olīveļļu, sarkanvīna etiķi, citrona sulu, olas dzeltenumu, Vūsteras mērci, sāli, maltos piparus, ¼ glāzes sarīvēta Parmas siera un visu labi samaisa.

2. Grauzdiņu maizi sagriež kubiņos, kuri lielumā vienādi ar maizes šķēles biezumu. Pannu uzkarsē, lej olīveļļu, kad tā ir uzkarsusi, tad saber maizes kubiņus un, nepārraukti maisot, tos apgrauzdē zeltainus no visām pusēm. Gatavos grauzdiņus atdzesē.

3. Salātu lapas saplēš palielos gabalos un saber salātu bļodā.

4. Virsū uzber grauzdiņus un 1⁄8 glāzes sarīvēta Parmas siera.

5. Pārlej pāri iepriekš pagatavoto mērci.

Grieķu salāti

  • Sastāvdaļas
  • 2 lieli tomāti
  • 1 garais gurķis
  • 1 zaļā paprika
  • 1 sīpols
  • 150 g fetas siera
  • ½ tējkarotes kaltēta oregano
  • 1 tējkarote svaigu timiāna lapiņu
  • 5 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Melnās olīvas

Pagatavošana

1. Tomātus sagriež daivās, gurķi šķēlītēs. Papriku sagriež garenās četrās daļās, izņem sēklas un sagriež šķērsām smalkās sloksnītēs. Sīpolu notīra, pārgriež uz pusēm, tad sagriež sloksnītēs. Sieru sagriež nelielos kubiņos.

2. Visas sastāvdaļas saber salātu bļodā un sajauc, pievieno garšaugus.

3. Mērcei sajauc eļļu ar etiķi, pievieno sāli un maltos piparus.

Ja grieķu salātus pasniedz ar zivi, tad nepievieno sieru. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.