Partly Cloudy -0.7 °C
P. 09.05
Einārs, Ervīns, Klāvs
SEKO MUMS
Reklāma
Plānojot svētku galdu, jādomā arī par veselīgām alternatīvām.
Plānojot svētku galdu, jādomā arī par veselīgām alternatīvām.
Foto: Shutterstock

Tuvojas Ziemassvētki, un daudzi jau domā par to, ko celt svētku galdā. Lai kāds ciemiņš netiktu atstāts novārtā, nedrīkst piemirst par hronisku slimību noteiktiem uztura ierobežojumiem un jau laikus sarūpēt viņiem veselīgas alternatīvas.

Reklāma

Cienastā mazāk ogļhidrātu

Uztura speciāliste Liene Sondore norāda, ka, slimojot ar cukura diabētu, aizkuņģa dziedzeris nespēj pietiekamā daudzumā saražot vai organisms nespēj efektīvi izmantot insulīnu, kas palīdz ar uzturu uzņemtajai enerģijai – glikozei – nokļūt šūnās, tādēļ tā uzkrājās asinīs. Pēc ogļhidrātu, it īpaši vienkāršo (cukurs, smalkmaizītes, cepumi) uzņemšanas, glikozes līmenis asinīs strauji paaugstinās, bet cukura diabēta pacientu veselībai šādas svārstības ir nevēlamas. Lai tā nenotiktu, namamātei, plānojot svētku mielastu, jau laikus jāpadomā par to, lai viesiem ar otrā tipa cukura diabētu būtu pieejami pietiekami daudz veselīgu ēdienu un našķu.

"Tā nav, ka atsakoties no saldumiem, piemēram, cukura, viss būs kārtībā, glikozes līmeni asinīs paaugstina visi ogļhidrāti, arī cieti saturošie pārtikas produkti, piemēram, saldi augļi, kartupeļi," 

uzsver Liene Sondore.

To, kādus pārtikas produktus labāk izvēlēties, lai asinīs strauji nepieaugtu glikozes līmenis, norāda glikēmiskais indekss (GI). Pārtikas produkti ar augstu glikēmisko indeksu glikozi paaugstina vairāk un straujāk, bet ar zemu – lēnāk un vienmērīgāk. Kā standarta produktu GI noteikšanai izmanto 50 g glikozes vai baltmaizi, kuru pieņem par 100%. Ļoti augsts GI ir galda cukuram, medum, kartupeļiem, rafinētiem graudaugu produktiem, piemēram, baltajiem rīsiem, makaroniem, gataviem banāniem un vīnogām, saldinātajiem dzērieniem, sulām.

Rūpējoties par savu viesu veselību, Liene Sondore svētku galdam iesaka izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu, piemēram, ne pārāk saldus augļus un ogas, šķiedrvielām bagātus produktus, piemēram, dārzeņu salātus, zirņus, lēcas, griķus, olas, liesos sierus, gaļu, zivis un jūras veltes. Svētku galdā atrast vietu rupja maluma maizei, auzu pārslu cepumiem, riekstiem.

Sirdij – Vidusjūras uzturs

"Lielas augļu un dārzeņu devas, pilngraudu produkti, olīveļļa, zivis, nedaudz gaļas, kuru gatavojot lieto daudz garšvielu un pavisam maz sāls," sirdij draudzīgu uzturu jeb tā saucamo Vidusjūras diētu raksturo P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģe Iveta Mintāle.

Laba alternatīva tradicionālajiem kartupeļiem, makaroniem vai rīsiem ir pākšaugi, piemēram, zirņi, kas satur gan šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, gan augu olbaltumvielas.

 Šķiedrvielas ne tikai normalizē holesterīna un cukura līmeni asinīs, bet uzlabo arī gremošanas sistēmas darbību.

Vidusjūras diētā daudz tiek lietotas treknās jūras zivis: laši, foreles, reņģes, sardīnes, makreles (skumbrijas), kas satur sirds veselībai tik nepieciešamās omega-3 taukskābes.

Kardioloģe uzskata, ka lielisks taukvielu avots ir kvalitatīva pirmā aukstā spieduma olīveļļa. Tās lietošana svaigā veidā, piemēram, dārzeņu salātos, un cepšanai ne tikai palielina augstā blīvuma holesterīnu, bet arī pazemina zemā blīvuma holesterīna līmeni, kā arī labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu. Labs omega-3 un omega-6 taukskābju avots ir vietējā linsēklu, kviešu dīgstu un kaņepju eļļa, kura gan jālieto tikai svaigā veidā. Uzskata, ka viena divas glāzes laba vīna palīdz sirdij, bet nesamērīga alkohola lietošana pakļauj to kardiovaskulāru slimību saasinājuma riskam, piemēram, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai paredzētie medikamenti, lietoti kopā ar alkoholu, var izraisīt bīstamu asinsspiediena pazemināšanos, bet, ja lieto zāles asinsspiediena normalizēšanai, var rasties galvas reiboņi un nespēks.

Svētkus bojā atvilnis

Gastroezeofagālais reflukss vai atvilnis ir kuņģa satura nonākšana atpakaļ barības vadā un mutē. Tā ir normāla fizioloģiska parādība, kas šad tad var būt arī pilnīgi veselam cilvēkam, taču tā var būt arī slimība, kuras raksturīgās pazīmes ir dedzināšana pakrūtē vai aiz krūšu kaula, grēmas jeb skāba garša mutē, kas visbiežāk parādās pēc treknas, kalorijām bagātas maltītes, rīšanas grūtības, klepus.

Reklāma
Reklāma

Daži pārtikas produkti īpaši veicina atviļņa rašanos. 

Visbiežāk sūdzības pastiprina trekni un asi ēdieni, šokolāde, kafija, piparmētras, piemēram, piparmētru tēja, dzēriens, tomāti un to produkti, tajā skaitā kečups, citrusi, sīpoli un ķiploki, alkohols.

Plānojot svētku mielastu, ieteicams tajā iekļaut vārītus kartupeļus vai biezputru (frī, cepti kartupeļi, kā arī pankūkas pastiprina simptomus), liesu gaļu, īpaši putnu, zivis, kuras ieteicams sautēt, vārīt, tvaicēt, nevis žāvēt vai cept, vārītas olas un to salātus, izņemot treknus saldos vai pikantus olu ēdienus. Šokolāde, konfektes, saldējums, kūkas, alkoholiskie dzērieni, kafija, melnā tēja, gāzēti un saldināti dzērieni (īpaši kola), tomātu un apelsīnu sula, visticamāk, var izraisīt slimības paasinājumu, tā vietā ieteicams cienāties ar marmelādi, medu, karamelēm, zefīriem, želejām, cepumiem un pudiņiem, kuri nesatur daudz taukvielu, dzert zāļu, īpaši ingvera un kumelīšu tēju, cigoriņu kafiju.

Veselīgi ieteikumi svētku galdam*

  • Avokado un garneļu salātiņi ar balzamiko etiķi

Sastāvs: četri avokado, 200 g tīrītu Ziemeļjūras garneļu, viens vidēji liels violetais sīpols, olīveļļa, balzamiko etiķis (vēlams vecāks un saldenāks).

Avokado sagriež palielos gabalos, pievieno garneles un smalki sagrieztus sīpolus. Pārlej ar olīveļļu un pievieno balzamiko etiķi pēc garšas. Pasniedz kā uzkodu pirms pamatēdiena.

  • Jēra karbonāde ar kauliņu sinepju medus mērcē

Sastāvs: 13 jēra ribiņas (nesagrieztas), 1/3 krūzes medus, 1/2 ēdamkarotes sinepju sēklu, divas ķiploka daiviņas (saspiestas), viena tējkarote sojas mērces, divas tējkarotes laima sulas.

Marinādei sajauc medu, sinepju sēklas, ķiploku, sojas mērci un laima sulu.

Gaļu apsmērē ar marinādi un liek ledusskapī (no trīs līdz 48 h). Jēra ribiņas liek karstumizturīgā traukā ar vāku. Cep 200 ˚C apmēram 15 min. Noņem vāku, gaļu pārlej ar atlikušo marinādi un cep 20 min. bez vāka. Pasniedz ar krāsnī ceptiem dārzeņiem.

  • Cepts ābols

Sastāvs: četri āboli, brūkleņu ievārījums, viena ēdamkarote medus, rozīnes, rieksti.

Āboliem izņem serdi. Piepilda ābolu vidu ar medus, rozīņu un riekstu maisījumu un liek cepeškrāsnī cepties 15 min. Pasniedz karstus, pārlietus ar brūkleņu ievārījumu.

* Avots: kardiologu Gustava Latkovska un Ivetas Mintāles receptes no grāmatas "Sirds un virtuve"

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu

 

Reklāma
Tēmturi
Reklāma
Reklāma
Reklāma
DDvestkopa

Dārzs un Daba vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un saņem aktuālo dārza darbu kalendāru un rakstu izlasi katru nedēļu.

PIERAKSTIES ŠEIT

Dārzs un Daba vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un saņem aktuālo dārza darbu kalendāru un rakstu izlasi katru nedēļu.

PIERAKSTIES ŠEIT
MĀJA ĢIMENE
Reklāma