Tuvojas Ziemassvētki, un daudzi jau domā par to, ko celt svētku galdā. Lai kāds ciemiņš netiktu atstāts novārtā, nedrīkst piemirst par hronisku slimību noteiktiem uztura ierobežojumiem un jau laikus sarūpēt viņiem veselīgas alternatīvas.
Cienastā mazāk ogļhidrātu
Uztura speciāliste Liene Sondore norāda, ka, slimojot ar cukura diabētu, aizkuņģa dziedzeris nespēj pietiekamā daudzumā saražot vai organisms nespēj efektīvi izmantot insulīnu, kas palīdz ar uzturu uzņemtajai enerģijai – glikozei – nokļūt šūnās, tādēļ tā uzkrājās asinīs. Pēc ogļhidrātu, it īpaši vienkāršo (cukurs, smalkmaizītes, cepumi) uzņemšanas, glikozes līmenis asinīs strauji paaugstinās, bet cukura diabēta pacientu veselībai šādas svārstības ir nevēlamas. Lai tā nenotiktu, namamātei, plānojot svētku mielastu, jau laikus jāpadomā par to, lai viesiem ar otrā tipa cukura diabētu būtu pieejami pietiekami daudz veselīgu ēdienu un našķu.
"Tā nav, ka atsakoties no saldumiem, piemēram, cukura, viss būs kārtībā, glikozes līmeni asinīs paaugstina visi ogļhidrāti, arī cieti saturošie pārtikas produkti, piemēram, saldi augļi, kartupeļi,"
uzsver Liene Sondore.
To, kādus pārtikas produktus labāk izvēlēties, lai asinīs strauji nepieaugtu glikozes līmenis, norāda glikēmiskais indekss (GI). Pārtikas produkti ar augstu glikēmisko indeksu glikozi paaugstina vairāk un straujāk, bet ar zemu – lēnāk un vienmērīgāk. Kā standarta produktu GI noteikšanai izmanto 50 g glikozes vai baltmaizi, kuru pieņem par 100%. Ļoti augsts GI ir galda cukuram, medum, kartupeļiem, rafinētiem graudaugu produktiem, piemēram, baltajiem rīsiem, makaroniem, gataviem banāniem un vīnogām, saldinātajiem dzērieniem, sulām.
Rūpējoties par savu viesu veselību, Liene Sondore svētku galdam iesaka izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu, piemēram, ne pārāk saldus augļus un ogas, šķiedrvielām bagātus produktus, piemēram, dārzeņu salātus, zirņus, lēcas, griķus, olas, liesos sierus, gaļu, zivis un jūras veltes. Svētku galdā atrast vietu rupja maluma maizei, auzu pārslu cepumiem, riekstiem.
Sirdij – Vidusjūras uzturs
"Lielas augļu un dārzeņu devas, pilngraudu produkti, olīveļļa, zivis, nedaudz gaļas, kuru gatavojot lieto daudz garšvielu un pavisam maz sāls," sirdij draudzīgu uzturu jeb tā saucamo Vidusjūras diētu raksturo P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģe Iveta Mintāle.
Laba alternatīva tradicionālajiem kartupeļiem, makaroniem vai rīsiem ir pākšaugi, piemēram, zirņi, kas satur gan šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, gan augu olbaltumvielas.
Šķiedrvielas ne tikai normalizē holesterīna un cukura līmeni asinīs, bet uzlabo arī gremošanas sistēmas darbību.
Vidusjūras diētā daudz tiek lietotas treknās jūras zivis: laši, foreles, reņģes, sardīnes, makreles (skumbrijas), kas satur sirds veselībai tik nepieciešamās omega-3 taukskābes.
Kardioloģe uzskata, ka lielisks taukvielu avots ir kvalitatīva pirmā aukstā spieduma olīveļļa. Tās lietošana svaigā veidā, piemēram, dārzeņu salātos, un cepšanai ne tikai palielina augstā blīvuma holesterīnu, bet arī pazemina zemā blīvuma holesterīna līmeni, kā arī labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu. Labs omega-3 un omega-6 taukskābju avots ir vietējā linsēklu, kviešu dīgstu un kaņepju eļļa, kura gan jālieto tikai svaigā veidā. Uzskata, ka viena divas glāzes laba vīna palīdz sirdij, bet nesamērīga alkohola lietošana pakļauj to kardiovaskulāru slimību saasinājuma riskam, piemēram, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai paredzētie medikamenti, lietoti kopā ar alkoholu, var izraisīt bīstamu asinsspiediena pazemināšanos, bet, ja lieto zāles asinsspiediena normalizēšanai, var rasties galvas reiboņi un nespēks.
Svētkus bojā atvilnis
Gastroezeofagālais reflukss vai atvilnis ir kuņģa satura nonākšana atpakaļ barības vadā un mutē. Tā ir normāla fizioloģiska parādība, kas šad tad var būt arī pilnīgi veselam cilvēkam, taču tā var būt arī slimība, kuras raksturīgās pazīmes ir dedzināšana pakrūtē vai aiz krūšu kaula, grēmas jeb skāba garša mutē, kas visbiežāk parādās pēc treknas, kalorijām bagātas maltītes, rīšanas grūtības, klepus.