Kāpēc Marokas ēdieni ziemas vidū? Pirmkārt, tās ir atmiņas par atvaļinājumu. Otrkārt, jānotrauc putekļi no Marokā pirktās tadžinas, jo tā ir ne tikai dekoratīva, bet itin praktiska lieta. Treškārt, Marokas ēdieni ir asi, tātad ziemā sildoši. Ceturtkārt, Marokā nav skābēto kāpostu, kas decembra ēdienkartē ir tik populāri pie mums. Vai jau nav gana daudz iemeslu interesantu recepšu izmēģināšanai!?

Reklāma

Kas ir tadžina 


Tas ir māla sautējamais trauks, kas sastāv no pamatnes un konusveida vāka. Trauks karst no apakšas, gaiss rotē vāka iekšpusē. Gatavošanas laikā vāku necilā! Šāds trauks radīts Ziemeļ­āfrikā, lai tuksnesī, gatavojot ēdienu, to pasargātu no smiltīm. 


Tadžina.

30 cm diametra tadžinā var pagatavot maltīti 4–6 cilvēkiem. 

Ja tadžinu liek uz gāzes plīts, vienmērīgai liesmai vajadzīgs gāzes izkliedētājs. Bet, ja tadžinu liek uz elektriskās plīts virsmas, temperatūra jāpaaugstina pakāpeniski. 


Der zināt


  • Marokā maltīti sāk ar salātiem, piemēram, tomātu un zaļo piparu salātiem, baklažānu salātiem, salātiem ar apelsīniem vai arī kādiem siltajiem salātiem. 

  • No gaļas ēdieniem iecienītākais ir jērs, liellopa gaļa. Piedevās dārzeņi vai kuskuss. 

  • Vistas gaļa tiek celta galdā gatavota kopā ar citroniem, olīvām, mandelēm, pupiņām.

  • Zivis! Ceptas un pildītas. 

  • Marokas piparmētru tēja ir tikpat stipra kā dzīve, salda kā mīlestība, putojoša kā jūra.

Lēcu zupa


Lēcu zupa.
  • 1,5 l dārzeņu buljona 

  • 200 g sarkano lēcu 

  • 200 g (kārba) konservētu turku zirņu

  • 400 g konservētu, smalcinātu tomātu savā sulā 

  • 2 burkāni 

  • 2 selerijas kāti 

  • 1 sīpols

  • 3 ķiploka daiviņas 

  • 1 tējkarote kurkumas pulvera 

  • pustējkarote kumīna 

  • pustējkarote malta koriandra 

  • pustējkarote paprikas pulvera 

  • sāls, pipari 

  • eļļa cepšanai 

  • fetas siers


Uzkarsētā eļļā apcep sagrieztus dārzeņus: burkānus, selerijas kātus, sīpolu, ķiplokus. Uzkaisa garšvielas: kumīnu, koriandru, papriku un kurkumu. Uzkaisa sāli un maisot pasautē pāris minūšu. Pievieno tomātus. 


Lēcas vispirms noskalo zem auksta ūdens, tad liek katlā pie dārzeņiem. Uzlej karstu dārzeņu buljonu (vai ūdeni) un vāra 20–25 minūtes, kamēr lēcas mīkstas. Pieber turku zirņus un vāra vel 5 minūtes. Pēc garšas papildina ar garšvielām, varbūt pieber sāli, piparus. 


Nolej pusi zupas un sablendē. Pielej atpakaļ katlā – zupa kļūs tumīgāka. 


Pasniedzot uzkaisa fetas gabaliņus, kinzu un pētersīļus. 



Lasis tadžinā 


Lasis tadžinā.
  • 400 g laša filejas

  • 3 kartupeļi 

  • 2 burkāni 

  • 2 sīpoli 

  • 5 ķiploka daiviņas 

  • 50 g saulē kaltētu tomātu

  • 200 g saldā krējuma 

  • sāls


Dārzeņu nomizo, sagriež gabalos, šķēlēs. Liek tadžinā. Pa virsu liek laša filejas gabalus. Uzlej glāzi karsta ūdens, uzliek vāku un liek tadžinu uz uguns. Sutina 40–50 minūtes. Pielej saldo krējumu, uzkaisa sāli sautēšanas beigās. 



Vista ar žāvētām plūmēm


Vista ar žāvētām plūmēm.
  • 6 vistu stilbiņi

  • 4 burkāni 

  • 1 sīpols

  • 1 tomāts 

  • 4 ķiploka daiviņas 

  • 3 kaltēti tomāti eļļā 

  • sauja žāvētu plūmju 

  • 1 tējkarote blanšētu mandeļu 

  • 1 ēdamkarote olīveļļas 

  • 1 tējkarote garšvielu maisījuma (kurkuma, paprikas pulveris, kumīns)

  • sāls 

  • citrons 


Iemarinē un garšvielās apcep vistu stilbiņus. Uz lēnas uguns uzsilda tadžinas pamatni ar olīveļļu. Traukā liek apceptos stilbiņus, gabalos sagrieztus burkānus, izmērcētas plūmes un mandeles. Pa virsu liek tomāta gabalus. Pārkaisa garšvielas, uzspiež citrona sulu un uzliek vāku. Uz lēnas uguns gatavo 1,5 stundas. 


Pasniedz ar vārītiem rīsiem vai uzbriedinātu kuskusu. 


Marokāņu kebabs 


Marokāņu kebabs.
  • 500 g maltas liellopa vai jēra gaļas 

  • 2 sīpoli 

  • 3 ķiploka daiviņas 

  • svaigs koriandrs 

  • kumīns 

  • sāls 

  • olīveļļa 


Kebabam piemērota netrekna gaļa. Tai pievieno sīki sagrieztus sīpolus, ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas, sasmalcinātu koriandru, kumīnu un sāli. Pielej ēdamkaroti eļļas. Gluži kā kotlešu masu visu mīca, jauc, maisa, līdz masa viendabīga un gaisīga. No tās veido garenas desiņas, ko uzver uz iesma. Cep uz grila, bet var cept uz pannas. Pasniedz ar salātiem. 


Salātiem marokāņu gaumē jābūt ar mazliet skābenu garšu. Sagrieztiem tomātiem var pārkaisīt sumaka pulveri (iegūts no savvaļas etiķkoka augļiem). Skābenumu dabū ar citrona sulu. 


Apelsīnu un redīsu salāti


Apelsīnu un redīsu salāti.
  • 200 g jauktu salātu 

  • 2 lieli apelsīni 

  • 4–6 redīsi

  • 2 ēdamkarotes apelsīna sulas

  • 4 tējkarotes sarkanvīna etiķa

  • 2 tējkarotes medus

  • 1 ēdamkarote olīveļļas

  • 1/4 tējkarotes sāls

  • 1/4 tējkarotes maltu melno piparu


Apelsīnus nomizo un filē – noņem plānās miziņas no daiviņām. Redīsus sagriež ripiņās. 


Salātus kārto uz šķīvja, uzliek apelsīna gabaliņus un redīsu šķēlītes.


Bļodiņā sajauc apelsīna sulu, etiķi un medu. Pievieno olīveļļu, sāli un piparus. Mērci pārlej salātiem. 


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu