Lai zupas garša būtu bagātīgāka, tās vārīšanai var izmantot pašas sagatavotu dārzeņu buljonu. To pagatavo iepriekš lielākā daudzumā, ievieto ledusskapī, sasaldē un uzglabā. Kad nepieciešams, izņem no saldētavas un liek katlā.
Buljona vārīšanai izmanto burkānus, selerijas sakni, pētersīļa sakni, kāpostus, papriku, puravus, sīpolus, diļļu kātus. Var pievienot dārzeņu pārpalikumus: kāpostu kacenus, puravu zaļo daļu, brokoļu un ziedkāpostu kātus. Ja garšo, var pielikt rozmarīnu, timiānu.
Lai dārzeņi un garšaugi labāk atdotu savu garšu un aromātu, pirms vārīšanas tos apcep eļļā (kāpostus necep, jo tie kļūst rūgti!).
Bet, lai buljonu iekrāsotu patīkamā tonī, sīpolu apcep ar visu mizu (liek ar griezto pusi uz leju). Lauru lapu pieliek vārīšanas beigās, jo, ilgstoši vārot, tā buljonam var piešķirt nepatīkamu – rūgtenu piegaršu.
Katlam jābūt pilnam ar dārzeņiem. Kad tie apcepti, katlu noceļ no uguns uz dažām minūtēm, lai mazliet atdziest, citādi ūdens būs pārāk liels šoks dārzeņiem. Pēc tam pārlej aukstu ūdeni, strauji uzvāra, liesmu samazina un ļauj visam lēni sautēties (30–60 minūtes).
Pašu gatavotu buljonu saldētavā var uzglabāt vairākus mēnešus.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu