Ratatujs ir Vidusjūras reģiona dārzeņu – baklažānu, cukīni, tomātu, paprikas, sīpolu, ķiploku sautējums. Sautējums ir radies Provansā. Atkarībā no reģiona, kurā gatavo, pievieno svaigus vai kaltētus garšaugus – baziliku, timiānu, rozmarīnu, oregano u.c.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 liels sīpols
  • 1 liela ķiploka daiviņa
  • 1 liels baklažāns
  • 4 cukīni
  • 6 nogatavojušies tomāti
  • 1 liela sarkanā paprika
  • 1 tējkarote pūdercukura
  • Sāls
  • Malti melnie pipari
  • 1 sauja svaigu bazilika lapu

Pagatavošana

Sīpolu sagriež gredzenos. Ķiploka daiviņu sasmalcina. Baklažānu un cukīni sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Tomātus sagriež šķēlēs. Papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, tad sagriež garās sloksnēs. Bazilika lapiņas sasmalcina.

Dziļā cepamajā pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno ķiploku un sīpolu, nepārtraukti maisot, cep, līdz tie kļūst mīksti un zeltaini.

Pievieno baklažānu šķēles, pannai uzliek vāku un sautē 20 minūtes. Pievieno cukīni un tomātu šķēles, sarkanās paprikas sloksnes un cukuru, pārkaisa sāli un maltus piparus. Pannai uzliek vāku un, ik pa brīdim apmaisot, cep uz lēnas uguns 30 minūtes, līdz tie mīksti.

Ratatuju pasniedz karstu vai aukstu, pārkaisītu ar sasmalcinātām bazilika lapiņām.

Zināšanai

Ratatuju var gatavot, dārzeņus pievienojot pakāpeniski un sautējot vai arī katru dārzeni apcep atsevišķi un kopā tos savieno pašās beigās un sautē 2 minūtes. Pievienojot dārzeņus pakāpeniski, visas garšas sajaucas. Apcepot atsevišķi un tikai izkarsējot kopā, katrs dārzenis saglabā savu garšu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu