Zemeņu laiku var pastiept garāku, smaržīgās ogas pagatavojot ievārījumos - klasiskoa un ne tikai...
Klasisks zemeņu ievārījums
Sastāvdaļas
- 1 kg zemeņu
- 700–800 g cukura
1. Notīrītas un sausas ogas ber katlā, pārber ar cukuru un atstāj vēsā vietā uz 5–8 stundām, lai izdalās sula. Zemenes ar izdalījušos sulu lēni uzkarsē un turpina karsēt 10 minūtes. Verdošas zemenes salej sterilās burkās un aizvāko ar steriliem vākiem. Burkas apgāž otrādi un patur 30 minūtes. Tad burkas apgriež un atdzesē. Ievārījumu uzglabā vēsā vietā.
Sausais zemeņu ievārījums
Sauso ievārījumu var saukt arī par sukādēm.
Sastāvdaļas
- 1 kg zemeņu
- 2 kg cukura
- 1,5 litri ūdens
Katlā ūdeni savieno ar cukuru un savāra biezu cukura sīrupu. Stingras zemenes notīra, bet nemazgā. Zemenes liek verdošā cukura sīrupā, uzvāra, noputo, noņem no uguns un atdzesē.
Uzvārīšanu un atdzesēšanu atkārto 5–6 reizes. Zemenes nedrīkst izšķīst, tām jāpaliek veselām. Ogas notecina uz sieta, izliek vienā kārtā, lai apžūst.
Zemenes kārto uz cepešpannā ieklāta cepamā papīra un liek kaltēties 35–45 grādu temperatūrā, līdz ogas apžuvušas, bet vidus ir elastīgs.
Zemenes kārto sterilās burkās un aizvāko.
Sauso zemeņu ievārījumu uzglabā vēsā un sausā vietā. Zemeņu sukādes izmanto kā pildījumu vai rotājumu, tās pasniedz pie tējas vai kafijas. Tā gatavotas zemenes ir lieliska dāvana.
Zemeņu un rabarberu ievārījums
Klasisks produktu salikums, lai zemenes pastieptu garākas.
Sastāvdaļas
- 750 g zemeņu
- 750 g rabarberu
- 1,5–2 kg cukura
- 5 cm garš ingvera gabaliņš
Rabarberus notīra un sagriež 1 cm garos gabaliņos. Lielas zemenes sagriež 4 daļās, mazākas uz pusēm. Ingvera gabaliņu nomizo, saspiež ar nazi, tad sasmalcina. Sagrieztos rabarberus un zemenes liek katlā, pievieno sasmalcināto ingveru, ūdeni, tad uzvāra un karsē uz lēnas uguns. Pakāpeniski pievieno cukuru un maisot vāra, līdz cukurs ir izkusis un ievārījums sabiezējis. Karstu rabarberu un zemeņu ievārījumu pilda sterilās burkās un aizvāko ar steriliem vākiem. Ievārījumu uzglabā vēsā un sausā vietā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu