Ķīnas un Tibetas medicīna runā par organisma attīrīšanu divas reizes gadā, ap pavasara un rudens saulgriežiem, kad Iņ un Jan enerģijas ir līdzsvarā. Savu recepti piedāvā Austrumu medicīnas praktiķe.

Reklāma

Austrumu medicīnas praktiķe Marta ar nožēlu min, ka šodien mēs vairāk vadāmies pēc savas iekāres un tad vairs nejūtam dabīgo impulsu, kas mums vajadzīgs. "Mūsu baktērijas mūs vada – ja mūsu zarnās vairākumā ir ne tās labākās baktērijas, tad tās stumj mūs ēst draņķus." Tātad, ieklausoties savā organismā, mēs patiesībā ieklausāmies savās baktērijās, kuras ne obligāti grib to, kas nepieciešams mūsu organismam? "Absolūti jā," piekrīt Marta. "Tāpēc pirmais solis sevis sakārtošanā ir zarnu trakta baktēriju izlīdzsvarošana.

Austrumu medicīnā ir pieci elementi un piecas sezonas: katrā sezonā ir jutīgākais orgāns un dominējošā emocija.

Gan Ājurvēdā, gan Tibetas medicīnā to panāk ar gavēšanu – ar attīrīšanos. Es pat nerunāju par kādām super metodēm, bet par divreiz gadā attīrīšanos, kad Iņ/Jan enerģijas ir līdzsvarā. Tātad – pirms Lieldienām un uz Rudens saulgriežiem."

Pavasarī it kā loģiski. Bet rudenī, kad raža un beidzot ir daudz kas labs ko ēst? Marta skaidro: "Doma tāda – tu ieturi pauzi, jo ziema būs gara un būs gara ēšana. Tu pārslēdzies no pārbagātības un izvēlies dažus produktus, lai varētu savu zarnu traktu sagatavot garajam ziemas periodam.

Pavasarī tīrīšana vairāk akcentēta uz aknu, žults dzīšanu. Rudenī svarīgi no zarnām iztīrīt lieko ar šķiedrvielām, absorbentiem."

Lūgta iedot receptīti, Marta skaidro, ka tas ir garāks algoritms. "Jātīra ne mazāk par trim nedēļām – 21 dienu, kuru laikā mēs norobežojamies no saviem emocionālajiem un fiziskajiem kārdinājumiem. Ķermenis pa trim nedēļām nenomirs! Mums jāiedod viņam askētisma minimums, lai tas izmanto maz enerģijas un, ņemot talkā dažādas augu valsts palīgvielas, iziet cauri attīrīšanās procesam. Ājurvēdā šim nolūkam izmanto ēdienu ar nosaukumu kičari: rīsi, lēcas, garšvielas un katru reizi kādi citi dārzenīši, un tā visas trīs nedēļas. Bez saldumiem, bez kafijas, bez miltiem. Kičari izmanto arī panča- karmā – Ājurvēdas piecpakāpju attīrīšanās sistēmā.

Tiesa, pēc nedēļas tavs prāts ieraudzīs to kičari un iebrēksies – nu, cik var?! Man vajag krāsas dzīvē! Tad jāatceras, ka arī dārzeņi ir krāsaini – tur ir, kur izvērsties.

Var arī taisīt sev atslodzi vienu dienu nedēļā: atkarībā no sagatavotības pakāpes dzert tikai tēju un ūdeni vai atteikties no pākšaugu un graudaugu ēdieniem, vai arī trīs reizes dienā ēst kičari. Askēze 21 dienu divreiz gadā un reizi nedēļā – tas būtu ideālais variants. Un ja vēl "pieslēgsi" skābētus un fermentētus produktus, tad pavisam labi."

Ja askēzes dienu izvēlēsies, kad Mēness maina fāzi, būs vēl spēcīgāks efekts. Uz augošas un dilstošas fāzes maiņu – 12 stundas, uz Jaunmēnesi un Pilnmēnesi – 24.

Četrām porcijām vajadzēs:

  • basmati rīsi (vēlams, brūnie) 1 glāze
  • ghī sviests 1 ēdamk.
  • kokosriekstu skaidiņas – 2 ēdamk.
  • krustnagliņas 5 gab.
  • kurkuma 1 tējk.
  • svaigs ingvers 1 ēdamk.
  • melnie pipari 10 gab.
  • lauru lapa
  • ūdens 4 glāzes
  • mung pupiņas (vai lēcas) 1 glāze
  • kanēļa standziņas 1 gab.
  • 5 zaļās kardamona pākstis
  • svaigs koriandrs (vai pētersīlis)
  • sāls pēc garšas
  • katru reizi var izmantot dažādus dārzeņus (kabačus, puķkāpostus, brokoļus, burkānus utt.) ~1 glāze

Gatavošana

  1. Uz nakti iemērc mung pupiņas. 
  2. Noskalo rīsus un mung pupiņas, līdz ūdens ir dzidrs. 
  3. Katliņā uz vidējas uguns uzkarsē ghī. Pievieno lauru lapu, kanēļa standziņu, krustnagliņas, kardamonu, 10 piparu graudus, kurkumu. Samaisi un sautē, līdz parādās aromāts. 
  4. Garšvielas aplej ar karstu ūdeni un pievieno nomazgātos rīsus un mung pupiņas. Samaisi un vāri bez vāka 5 minūtes. 
  5. Pārklāj ar vāku, atstājot nelielu atstarpi, un vāri vēl 20–25 minūtes, līdz rīsi un mung pupiņas ir pagatavotas. Šajā solī pievieno dārzeņus, lai tie pagūtu izvārīties. 
  6. Blenderī ar nedaudz ūdens sablendē ingveru, kokosriekstu skaidiņas un kinzu līdz šķidrai pastai. Pievieno katlā kopā ar pārējām sastāvdaļām 5 minūtes pirms vārīšanas beigām. Pieber sāli.
  7. Pasniedzot apslaki ar citrona vai laima sulu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu