Katram no mums ir atmiņas no bērnības, kas ļoti spilgtas saglabājas visu mūžu. Viena no tām ir bērnības garša. 11. maijā svinam Mātes dienu, un arī mēs, žurnāla "Praktiskais Latvietis" veidotāji, nolēmām padalīties ar savām bērnības atmiņām un ēdienu receptēm. Dažkārt šie ēdieni ir ļoti vienkārši, jo arī laiki bija citādi, bet tā ir garša, ko paņemam līdzi savā dzīvē un mēģinām atdarināt. Turklāt atmiņas nesastāv tikai no ēdiena garšas, bet arī sajūtām, kādas tās bija tolaik – bērnībā.
Lai kur bērnībā būtu sanācis pabūt, uz galda vienmēr bijis mammas gatavots, garšā neaprakstāms latvisks ēdiens. Aizbraucot pie vecvecākiem, bez latviskā baudīju arī Lietuvas garšas – vecmammas gardo kuģeli un klasiskos cepelīnus. Cik iespējams, dodu priekšroku pārbaudītām un nemainīgām garšām.
Viena no spilgtākajām atmiņām par ēdienu ir ieskriet virtuvē un ar bada pankūku rokās izskriet ārā pa durvīm. Mamma stāstīja, ka labākajā gadījumā pankūkai uzbēru cukuru, kur nu vēl domāt par ievārījumu.
Mūsdienās bada pankūkas katrās mājās nevar pagatavot. Čuguna panna paredzēta lietošanai uz liesmas, bet internetveikalos var atrast pannu, kas piemērota elektriskajai plītij. Ja izlemj atgriezties bērnībā, receptes internetā nebūs īstās. Mīklai nepievieno kausēto sieru, vaniļas cukuru un citas sastāvdaļas – nav ko smādēt labu mantu!
Īstās bada pankūkas
8 pankūkām
- 400 g miltu
- 100 g cukura
- 100 ml ūdens
- 100 ml piena
- 2 olas
- šķipsniņa sāls
Var izmantot tikai ūdeni vai pienu (200 ml) – pēc gaumes.
Ar dakšiņu sakuļ olas, pievieno ūdeni, pienu, cukuru, sāli un miltus. Visu rūpīgi samaisa, līdz iegūta viendabīga masa. Uz plīts uzkarsē pankūkām paredzēto pannu, periodiski apgriežot otrādi.
Uzkarsušo pannu ieeļļo ar cūkas ādiņu vai eļļu un otiņu.
Pannā ielej nepilnu pavārnīcu mīklas. Pannu aizver. Cepšanas laikā tās rokturus saspiež un atbrīvo, lai izlaistu gaisu. Cep uz abām pusēm, līdz pankūka zeltaini brūna
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem