Piparkūkām var pievienot gatavās garšvielas vai no maltām sajaukt sev tīkamo garšu un proporcijas pašiem, katru sastāvdaļu aplūkojot, pasmaržojot un pagaršojot. Īpaši to iesakām, ja palīgos ir bērni.
Krējuma un medus piparkūkas
Sastāvdaļas
- 100 g medus
- 100 g mežrozīšu sīrupa
- 200 g sviesta
- 300 g cukura
- 200 g skābā krējuma
- 1 ola
- 600–700 g miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- ¼ apelsīna rīvētas miziņas
- 2 tējkarotes pašgatavotu piparkūku garšvielu
Garšvielas: melnie un smaržīgie pipari, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, ingvera sakne, muskatrieksts, anīsa zvaigzne, kanēlis.
Pagatavošana
1. Garšvielas var sabērt miezerī un saberzt. Vai arī var sasmalcināt blenderī. Tas jādara īsi pirms mīklas gatavošanas.
2. Mīklai mežrozīšu sīrupu lej katliņā un uzvāra, pievieno medu, sviestu, cukuru un turpina karsēt uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, līdz masa sāk biezēt un kļūst brūna.
3. Karstam sīrupam pievieno daļu izsijātu miltu un kuļ, līdz masa atdziest.
4. Pievieno krējumu, olu, garšvielas, apelsīnu miziņas, ar cepamo pulveri sajauktus atlikušos miltus, visu sajauc un mīca uz dēļa.
5. Mīklu izveido kukulīša formā un vismaz 2 stundas nobriedina ledusskapī.
6. Tad mīklu izveltnē pēc iespējas plānāk un ar formiņām izspiež izvēlētās piparkūkas – eglītes, mēnestiņus, zvaniņus vai citas formas.
7. Piparkūkas liek uz cepešpannā ieklāta cepamā papīra un pārziež ar sakultu olu. Pēc izvēles virsu var noklāt ar mandeļu lapiņām vai sasmalcinātiem zemesriekstiem.
8. Piparkūkas cep 15 minūtes 180–200 °C. Izņem no krāsns un atdzesē.
Mīkstās piparkūkas
Ar garšvielām bagātinātais biskvīts garšas ziņā līdzinās piparkūkām.
Sastāvdaļas
Mīklai
- 200 g sīrupa
- 200 g medus
- 50 g sviesta
- 150 g cukura
- 1 olas dzeltenums
- ½ glāzes piena
- 250 g miltu
- 150 g rudzu miltu
- 20 g rauga
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 1 tējkarote piparkūku garšvielu
Rotāšanai
- 2 olu dzeltenumi
- Mandeļu lapiņas vai rieksti
Pagatavošana
1. Sīrupu, sviestu, medu un cukuru katliņā uzvāra. Iesijā pusi miltu, kas sajaukti ar piparkūku garšvielām. Masu labi sakuļ un atdzesē. Pievieno olas dzeltenumu, siltā pienā izšķīdinātu raugu ar nedaudz cukura, miltus, sajauktus ar cepamo pulveri, masu vēlreiz sakuļ vai samaisa.
2. Taisnstūrveida pannu ar augstām malām izklāj ar cepamo papīru, lej mīklu, liek uz 1–2 stundām siltā vietā rūgt.
3. Uzrūgušo mīklu uz 20 minūtēm liek cepties līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī. Piparkūkas gatavību pārbauda, iedurot koka iesmiņu. Ja tas nav aplipis ar mīklu, tad piparkūka ir gatava.
4. Sakuļ olas dzeltenumu un pārziež no krāsns izņemto karsto piparkūkas biskvītu. Ar nazi ievelk 5x5 cm lielu kvadrātu līnijas. Katra kvadrāta virsmu rotā.
5. Atdzisušu piparkūkas biskvītu sagriež iezīmētajos kvadrātos.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu