Gaļas vītināšana pati par sevi nav sarežģīts process, un tajā iegūstamas ļoti gardas uzkodas. Taču vītināšanas laikā jāspēj gaļu pasargāt no tekalējošiem, rāpojošiem un lidojošiem kārumniekiem, kam arī ļoti garšo gaļa, taču ar kuriem nav vēlēšanās šajā kārumā dalīties.

Mana paša pirmā pieredze, vītinot gaļu šķietami piemērotā vietā, beidzās ar izgāšanos. Jau praktiski gatavo lielisko brieža gaļas gabaliņu atrada pele, kura iznīcināja teju trīs nedēļas ilgušo darbu.

Neveiksme lika aizdomāties, kā procesu padarīt drošu un vienlaikus efektīvāku. 

Tātad: gaļu nepieciešams pasargāt no putniem, pelēm un, laikam kļūstot siltākam, arī mušām, vēlāk lapsenēm un citiem kukaiņiem. Taču vienlaikus nepieciešams nodrošināt pietiekamu gaisa plūsmu, kas no gaļas aizvada projām mitrumu. Citiem vārdiem – nepieciešams pamatīgs caurvējš.

Viens no iespējamiem risinājumiem – zīmējumā un attēlā redzamais caurvēja tunelis.

Caurvēja tunelis gaļas vītināšanai

Principā tā ir kaste, kuras abos galos koka sienas aizstātas ar stiepļu sietiņu. Lai pasargātu gaļu no putniem un pelēm, izvēlēts siets, kura acs izmērs 10x10 mm. Kad pamodīsies kukaiņi, būs nepieciešami vēl smalkāka sieta ieliktņi.

Kasti piestiprināju ēnā mājas pažobelē. Pat tad, kad šķietami vēja nav, var redzēt, ka kastē iekarinātie vītināmās gaļas gabaliņi nedaudz šūpojas. Tas nozīmē, ka ir pietiekama gaisa plūsma. Gaļa nepelē un kļūst arvien sausāka – vīst.

Kastes izgatavošanai izmantoju OSB plāksnes un cinkotu sietu. Gaļa iekarināta ar kokvilnas diegu uz M8 vītņu stienīšiem. Zem gaļas uz kastes grīdas drošības dēļ novietota paplāte no alumīnija folijas. 

Vītināta brieža gaļa

Sastāvdaļas

  • Brieža mīkstumi
  • Sāls, garšvielas
  • Vairākas ķiploka daiviņas 

Pagatavošana

Brieža mīkstumus sagriež nelielos gabalos un atbrīvo no plēvēm un cīpslām. No visām pusēm ierīvē ar sāli un liek uz restītēm ledusskapī uz trim dienām. Zem restītēm paliek paplāti, jo sāls no gaļas izvelk šķidrumu. Gaļas gabaliņus ierīvē ar saspiestiem ķiplokiem un pārkaisa ar garšvielu maisījumu Persidāle. Gabaliņus ievakuumo un iztur ledusskapī vēl trīs dienas. 

Gaļu izņem no iesaiņojuma un notin ar kokvilnas auklu, iekarina caurvējā uz trim četrām nedēļām vītināties. Jārūpējas, lai gaļai nepiekļūtu peles un mušas. Vislabāk gaļu pasargāt, izgatavojot vītināmo kasti, kurai divas sienas izveidotas no smalka metāla sieta. Ēd kā uzkodu, cienā viesus. 

Lasi oktobra žurnālā "Medības": 

  • Mārtiņš Dadeiks. Citiem skaidrot medību gudrības ir ļoti liela atbildība!
  • Justs Dzedons. Ko darīt un ko labāk nedarīt ar nomedīto briedi?
  • No kucēna par suni. Pusgads. Tuvojas pirmais pārejas vecums!
  • Zosis. Putns, kas nekad neatkāpjas
  • Kā medību mājas dīrūzi pārvērst atzītā mazjaudas kautuvē
  • Kā medījuma gaļa nokļūst pārtikas apritē
  • Šaušanas atbalsti. Kurš labāks?
  • Noskaidro, kāpēc šauj garām? Testējam stobra kameru Tactacam 6.0

Abonē žurnālu šeit

Žurnāla "Medības" oktobra numurs.