Biltongs ir kaltētas gaļas veids, kas cēlies no Āfrikas dienvidu valstīm. Dažādus gaļas veidus iespējams izmantot, lai to radītu, sākot ar liellopu gaļu, beidzot ar medījumu.

Gaļu sagriež strēmelēs pa muskuļu dzīslām, samarinē un pēc tam žāvē. Tipiski biltongu gatavo Dienvidāfrikas ziemā, kad aukstais un sausais gaiss daudz labāk izžāvē gaļu. Puves un baktēriju risks šādos apstākļos ir minimāls. 

Šādi biltongs žāvējas Namībijā – saulē. Vienkārši uz sētas. Latvijā būs vajadzīgs dārzeņu žāvētājs. Veikalā pirkts vai paštaisīts.

Lai imitētu Āfrikas gaisa apstākļus, var vai nu izmantot pirktus augļu žāvētājus, vai arī tādu izgatavot pats. Žāvējot biltongu, svarīgi ir ne tikai to kaltēt, bet arī nodrošināt gaisa cirkulāciju, lai nesāktos dažādi procesi, kas gaļu sabojā. 

Sastāvdaļas

Izmanto mērces un garšvielas.
  • Aļņa, brieža vai stirnas gaļa
  • Garšvielas: rozmarīns, sāls, pipari, koriandrs
  • Vusteršīras vai sojas mērce
  • Dārzeņu žāvētājs

Pagatavošana

Gaļas mīkstumu sagriež pa šķiedru plānās šķēlītēs, kuras var izdauzīt ar āmurīti. Piemēram, ņem veselu buka cisku, sagriež muskuļus šķēlītēs. Iemarinē gaļu ar garšvielu maisījumu, pievieno Vusteršīras vai sojas mērci. Ja liek sojas mērci, tad vajag mazāk sāls. Garšvielas pēc vēlmes. Dažam, piemēram, patīk koriandrs, citam tas atgādina blaktis. Ja koriandrs nepatīk, var likt vairāk rozmarīna. Samarinēto gaļu liek vēsumā uz nakti. Var gatavot arī bez marinēšanas. 

Šķēlītes pa kārtām liek dārzeņu žāvētājā un žāvē apmēram 10 līdz 12 stundas. Atkarīgs no žāvētāja un arī šķēlīšu biezuma. Biezākas šķēlītes žāvēsies ilgāk. Žāvē, līdz gaļas šķēlītes kļūst tumšas, sausas un pat cietas. Vislabāk glabāt, ievakuumotā veidā ledusskapī. Parasti gan apēdas ļoti ātri! 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.