Lēcas atšķirībā no citiem pākšaugiem var pagatavot ātri, jo tās nav nepieciešams mērcēt. Arī vārīšanas laiks ir īsāks – gatavas apmēram pusstundas laikā. Zupai noderēs gan sarkanās, gan zaļās lēcas, bet labi garšo abu lēcu maisījums.

Reklāma

Lēcu zupa ar cauraudzīti

Lēcu zupa ar cauraudzīti.

Sastāvdaļas

  • 200 g cūkas cauraudzīša
  • 2–3 burkāni
  • 1 puravs
  • 100 g selerijas saknes
  • 60 g sarkano lēcu
  • 2 gaļas buljona kubiņi
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 1 l ūdens
  • 1/4 tējkarotes piparu
  • pētersīļi

Pagatavošana

Noskalo un sagriež puravu. Notīra selerijas sakni un burkānus, sagriež kubiņos. Dārzeņus zupas katliņā sakarsētā eļļā nedaudz apcep. 

Pievieno noskalotas lēcas un turpina cept. Pieliek sasmalcinātus buljona kubiņus un pielej ūdeni. 

Vāra uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes. Ja zupa šķiet pārāk bieza, pielej vēl nedaudz ūdens. Pieber sāli, piparus un pētersīļus.

Cūkas cauraudzīti sagriež kubiņos un nedaudz apcep pannā sakarsētās taukvielās. Pievieno zupai.

Lēcu zupa ar dārzeņiem

Lēcu zupa ar dārzeņiem.

Sastāvdaļas 6–8 porcijām

  • 2,5 l buljona
  • 400 g brūno lēcu
  • 500 g tomātu
  • 150 g ķirbja
  • 3 burkāni
  • 1 sīpols
  • 1 selerijas kāts
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
  • 2,5 ēdamkarotes augu eļļas
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • ēdamkarote malta svaiga ingvera
  • 1,5 tējkarotes saldā paprikas pulvera
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

Lēcas aplej ar aukstu ūdeni (ap 1,5 l) un atstāj uz nakti mērcēties. Burkānus, ķirbi un sīpolu sagriež gabaliņos, ķiploku sakapā, seleriju sīki sagriež. Dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sagrieztos dārzeņus, pārliek katlā, pārlej buljonu un sutina aptuveni 8 minūtes. 

Pievieno paprikas pulveri, maltus melnos piparus, ingveru, sāli un turpina sutināt pāris minūšu. Vēlāk pieliek izmērcētās lēcas, tomātus, tomātu pastu, uzliek katlam vāku un sutina aptuveni 25 minūtes. Iemaisa sakapātus pētersīļus un pasniedz ar apgrauzdētu maizīti.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu