Dārzeņi un siers ir izcili gards salikums. Turklāt mainot sierus – cietais vai mīkstais, govs piena, kazas vai aitas. Katru reizi būs gardi un neapnīkstoši. Sieru var ne tikai pārkaisīt, bet no tā var gatavot gan mīklu, gan mērci.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 500 g cukīni
  • 1 sīpols
  • 2 burkāni
  • 2 lieli tomāti
  • 125 g šampinjonu
  • 30 g sviesta
  • 2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
  • ½ tējkarotes malta majorāna vai raudenes
  • Sāls
  • Svaigi malti melnie pipari
  • Siera mērcei
  • 30 g sviesta
  • 30 g miltu
  • 300 ml piena
  • 60 g nobriedināta Čedaras siera
  • 1 tējkarote angļu sinepju
  • 1 šķipsna čili pulvera

Siera mīklai

  • 125 g miltu
  • 60 g sviesta
  • 60 g nobriedināta Čedaras siera
  • 1 neliela sakulta ola

Pagatavošana

  1. Siera mīklai bļodā iesijā miltus, pievieno sasmalcinātu sviestu, to saberžot ar miltiem, lai līdzinās maizes drupačām. Sieru sarīvē un iemaisa drupačās, tad sakuļ olu un ar 1 ēdamkaroti auksta sviesta pievieno mīklai. Samīca mīkstu, bet ne lipīgu mīklu. Tad to pārsedz ar pārtikas plēvi un tur 30 minūtes vēsumā.
  2. Sīpolu smalki sagriež. Burkānus sagriež ripiņās. Cukīni sagriež šķēlēs. Tomātus sagriež kubiņos. Šampinjonus – šķēlītēs.
  3. Lielā katlā izkausē sviestu, pievieno sasmalcināto sīpolu un apcep zeltainu. Ieber burkānus un karsē apmēram 5 minūtes.
  4. Pievieno cukīni šķēles, tomātus, šampinjonus un garšaugus. Pārkaisa sāli, maltos piparus un visu samaisa. Turpina karsēt 10–15 minūtes, nepārtraukti apmaisot. Kad dārzeņi mīksti, nogriež uguni.
  5. Siera mērcei katliņā izkausē sviestu, ieber miltus un maisot karsē 1 minūti. Katliņu noņem no uguns un pakāpeniski pielej pienu, tad lēnām uzvāra un maisa, līdz masa sabiezē. Tad pakāpeniski pievieno un iemaisa sieru, sinepes, sāli un čili pulveri. Dārzeņus iejauc mērcē un visu atdzesē.
  6. Galda virsmu apkaisa ar miltiem, ņem mīklu un izrullē. Tad liek virsū cepamo formu un izgriež mīklu tā formā.
  7. Ar mērci sajauktos dārzeņus liek cepamajā formā, virsu pārklāj ar mīklu. Mīklas maliņas piespiež cepamās formas malai. Vidū mīklu sadursta ar dakšiņu vai ievelk krustiņu, lai cepot iziet tvaiks.
  8. Mīklas virsu apziež ar sakultu olu. Cepamo formu ar dārzeņiem liek līdz 200 ºC sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 30 minūtes, līdz mīkla ir kraukšķīga un zeltaini brūna.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu