Daudzi uzskata, ka tarte - smilšu mīklas groziņš ar pildījumu, ir garšas un elegances savienība. Iedvesmai - bumbieru un valriekstu tarte ar mellenēm.

Reklāma

Mīklai:

  • 150 g kviešu miltu
  • 50 g kukurūzas miltu
  • šķipsniņa jūras sāls
  • 125 g sviesta
  • 50 g gaiši brūnā cukura
  • pustējkarote malta kanēļa
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • 2–3 ēdamkarotes piena

Pildījumam:

  • 220 g valriekstu
  • 200 g brūnā cukura
  • 200 g sviesta
  • 6 vidēja izmēra bumbieri
  • 2 olas + 2 olu dzeltenumi
  • 30 g vaniļas cukura

Pagatavošana

Gatavo mīklu: traukā iesijā miltus ar sāli, kanēli, muskatriekstu, pieber cukuru un samaisa. Pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un ar pirk­stu galiem saberž līdz rīvmai­zei līdzīgai masai. Pielej pienu un samīca viendabīgu mīklu, saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.

Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 oC. Tartes veidni (Ø 23 cm) ar izņemamu pamatni viegli ietauko. Uz mil­tiem apkaisītas virsmas izrullē mīklu tik lielu, lai to varētu ieklāt veidnē un pāri paliktu 5 cm platas malas uzlocīšanai. Uzmanīgi ieklāj veidnē un piespiež. Mīklu sadursta ar dakšiņu. Ievieto ledusskapī uz 30 minūtēm.

Mīklai uzklāj cepampapīru un slogam ieber pupiņas, zirņus vai rīsus. Cep 10 minūtes. Izber slogu, noņem cepampapīru un cep vēl 5–10 minūtes, līdz mīkla kļuvusi sausa un zeltaini dzeltena. Liek uz režģa un nedaudz atdzesē.

Tikmēr gatavo pildījumu: valriekstus ar pusi brūnā cukura daudzuma sablendē. Bļodā liek sviestu, otru pusi cukura, vaniļas cukuru un puto, līdz iegūta gaisīga un krēmīga masa. Pa vienai piesit olas, katru ieputo­jot atsevišķi. Pieliek valriekstu masu un samaisa, lai pildījums ir viendabīgs. 

Lej veidnē, izlīdzina, pa virsu kārto bumbieru šķēles. Cep cepeškrāsnī 35–40 minūtes, līdz tarte zeltaina. 

Atdzesē veidnē vismaz stundu. Rotā ar valriek­stiem un mellenēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem